Allmänt om katter

Hur du lär din katt konster.

2010-03-01 01:36 #0 av: heliotropes

Det finns andra metoder än den jag beskriver här, men det här är en metod som jag själv har praktiserat med lyckade resultat. En katt som är mottaglig är inte svår att lära. När man ska lära en katt något trick så ska den inte vara busig och uppspelt eller nyvaken, utan man får passa på de tillfällen när katten kommer för att få en kontakt och pratstund med er.

När du ska lära den något ska ord användas där bokstaven s förekommer, som stå, sitt, hälsa och tass. Katterna lär sig även att höra skillnaderna mellan dessa ord beroende på vart tex. sét kommer in i ordet. S är det lättaste ljud för katten att uppfatta, näst efter i.

Om du tex. vill lära den att stå på bakbenen på kommando som jag tycker är lättast att börja med, gör du följande.

Du ska ha något som katten gillar, det kan vara något så enkelt som en handljummen kattmatstorris, torrisarna blir oftast väldigt smakrika och goda för katten när de blir lite varma i handen. Du får först kolla att katten gärna vill bli matad med dessa.

Sedan för du upp handen med en torris i fingrarna en liten bit ovan katten i luften och du ska samtidigt och tydligt säger ssstå med betoning på sét. Sträcker sig katten efter den om ens bara lite grann så ge den biten direkt med beröm och smek. Detta får man upprepa så länge katten vill, det är ingen idé att fortsätta om katten tröttnar, då får man vänta tills nästa tillfälle ges.

Glöm aldrig att använda ordet stå samtidigt med din handling, detta är jätteviktigt för att katten ska kunna lära sig så småningom att göra konst tricket utan att få något gott i sin mun.

Artikel 3 sta .jpg

Efter ett tag så ställer sig katten upp på sina bakben för att nå sin torris, beröm då i massor. När man ser att katten lystrar mer på ordet och inte godiset så kommer katten att gladeligen visa dej att han förstår dej, allt för berömmet och uppmärksamheten ifrån dej, för det gillar katten. Handen kan man behöva använda ett längre tag, men då utan godiset, men efter en tid räcker det endast med ordet ssstå.

Artikel 3 sta 1.jpg

När man tränar tricket för tass får man lägga godiset i handen och samtidigt som man sträcker fram handen med godiset säger tass, direkt när katten med tassens hjälp försöker nå godiset i handen, ge godiset och beröm, så får ni upprepa så länge katten vill och är mottaglig, lägger katten tassen i din handflata har han gjort allt rätt. Även detta trick kommer katten sedan att kunna utföra med bara din handflata utsträckt med kommando tass.

Artikel 3 sta 4.jpg

Ska man lära katten att vinka är ordet hälsa bäst att använda, här gäller det att klura ut hur man ska kunna leda in katten på rätt spår, antingen med godiset mellan sina fingrar och man vinkar sakta till katten som med sin egna tass försöker ta godiset, glöm inte att samtidigt säga häälssa med längre betoning på ä och s, ge godiset och beröm när katten slår upp och ner med tassen för att försöka nå sitt godis. Samma här som tidigare öva och öva, tillslut kan katten vinka till din vinkande hand på ditt kommando hälsa.

Artikel 3 sta 2.jpg

Det är nästan bara din fantasi som sätter stop i vad du kan lära din katt.

Artikel 3 matisse.jpg

Själv tog det en dag för en av mina katter att lära sig detta med att stå, och efter en vecka räckte det endast för mej att säga ssstå och katten blev nöjd med endast berömmet och smeken. Det var min första inköpta katt i min avel en Chell Golden hona med namnet S*Frostabäckens Golden Matisse, hon lärde jag snabbt att både att ge vacker tass och hon stod gärna upp när vi hälsade, allt på kommando när jag ville och ibland gjorde hon det själv för att få lite extra uppmärksamhet.

Artikeln är skriven av Eva Engvall // S*Heliotropes ©

Eva // medarbetare på Perser


Anmäl
2011-01-02 11:49 #1 av: AgnetaB

Tack för att du skrev så  enkelt o informativt o vilka gulliga bilder! Tycker det

 vore så roligt att lära just en katt då det är mera sport än med en hund

 liksom. Däremot är inte min katt någon godisgris så tror det blir svårt. Inget

är speciellt gott nämligen.

Anmäl
2011-06-02 17:50 #2 av: [Highonbluetomorrows]

Jag har lärt min katt både stå, sitt och hälsa med liknande metod. Sitt = för godis över nosen och hälsa = när den tigger från dig med tassen så berömmer du. Sedan "tvingar" du katten att hålla tassen mot din hand längre och längre stunder (till en början kommer den enbart vilja nudda dig och sedan dra undan).  

Tog ingen tid alls, den lärde sig lika snabbt som hundar jag tränat. Dock tycker jag man ska låta katterna få vara katter och bara göra lite tricks för skojs skull vid enstaka tillfällen - men det är ju enbart min åsikt. 

Anmäl
2011-06-03 23:26 #3 av: AgnetaB

Jag har istället  lärt min kattunge nu att sitta (hon gillar en speciell godis)men vill att det ska vara ordentligt befäst  innan jag lär henne high five tex för annars förstår hon nog inte. Hon vill ibland stå lite o ta fram tassen men då väntar jag till hon satt sig(för godisen lite bakom nosen) o ger godiset.

Anmäl
2011-06-06 23:49 #4 av: heliotropes

Enligt en psykolog expertis på både hund och katt,sa att katten över lag är mycket lättare att lära än en hund.

Tycker katten om att lära så är det en väldigt stimulerande syssla,de är kloka djur som lär om de vill...vill de inte så struntar dom i att försöka.

 

#3 Det är roligt att man nästan kan se ögonblicket då "trixet" sätter sig.

Cool-Aha!vad det så! Sedan sitter det.Glad

Eva // medarbetare på Perser


Anmäl
2011-08-14 00:03 #5 av: Pussiluring

Roligt! Det här ska jag testa! :) Tack för tipsen!

Anmäl
2011-08-30 14:39 #6 av: Jina

Vad kul! Faktiskt tänkt träna min nya kattunge, så var trevligt läsa lite inspiration :)

Anmäl
2011-08-30 18:41 #7 av: AgnetaB

Bägge mina små kan sitt nu .Den som är 8mån borde väl kunna mer nu men har inte blivit så. Mattes fel men vet ej riktigt hur jag ska göra o vad jag ska välja att göra mer.

Anmäl
2011-08-30 19:16 #8 av: heliotropes

Det är roligt att se hur de blir stimulerade. Jag gjorde ju ett senare inlägg där jag hade hittat givande filmer på hur några lär sina katter. Här är länken till den tråden.

http://perser.ifokus.se/discussions/4ddc2b9ed4ebea773c001056-att-lara-din-katt#4d712572b9cb462141049b41-1

Eva // medarbetare på Perser


Anmäl
2011-08-30 21:21 #9 av: AgnetaB

#8 Tack vad snällt med lite inspiration.De är ju så söta o hade nästan glömt de videorna.

Anmäl
2011-09-08 09:06 #10 av: FatimaM

Nu har min gosse nästan lärt sig stå helt och hållet.

Jätte bra tips!

Anmäl
2011-09-08 09:13 #11 av: AgnetaB

Vad roligt! Själv kör jag fortfarande med sitt men köpte en till kattunge o lär dem samtidigt så när den som är drygt 4mån kan sitt mer befäst ska vi avancera.

Även hittat nytt (nytt för mina katter)poppis kattgodis, Vita kraft catstick(mjuka pinnar)i olika smaker.

Anmäl
2011-09-25 21:37 #12 av: Lill-Kisse

Ja visst är katter duktiga. Några trix har jag inte tänkt på att lära ut, men orden "kom" och "mat" ger helt rätt reaktioner (trots att bokstaven s inte är med i orden).
Min katt har också lär mig en del. Hon stryker med tassen över min hand när hon vill bli struken över ryggen. Dessutom jamar hon på ett visst sätt när hon gjort saker i lådan, som hon vill att ja rensar genast.

Anmäl
2013-02-18 16:32 #13 av: sabiinaa

Jätte bra tips! Ska lära min lille kille Hjärta

Anmäl
2013-06-30 16:47 #14 av: elin-walldau

Min Festis kan sitt, sitt fint, ligg, tass, give me five och puss. Han är så duktig men jag började tidigt. Lärde honom ligg i veckan dock. Han är 7 år nu så så länge det finns kattmyntagodis så fattar han efter ca 4 försök:)

Anmäl
2013-09-22 16:53 #15 av: 00eme05

Tack för tipset :) är det endast perser som kan lära sig eller andra raser? :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.