01. Allmänt om Perser/Exotic, Standard

Utseende då och nu

2016-05-01 22:38 #0 av: Hera

Har rasens utseende förändrats mycket? Var persern långnosad förr?

Såg att någon postade en bild på hur persern såg ut på 60talet och den såg ut som nu.

Men jag har vänner som påstår att dagens inte alls liknar de tidigare pga att man avlat sönder dom.

Vad är sant?

Anmäl
2016-05-01 23:09 #1 av: lillelull

Om man kollar på gamla bilder från 1900, där ser de inte alls ut som de gör idag, näsan är mycket längre. Så jag tror nog absolut att avlen har gjort sitt. 

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-05-01 23:09 #2 av: lillelull

https://en.wikipedia.org/wiki/Persian_cat

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-05-01 23:10 #3 av: mallabralla

i sverige var de långnästa innan man började importera avelsmaterial från USA där man kommit längre i utvecklingen av rasen. rasstandarden har alltid eftersträvat det utseendet som är idag men då det tar ett tag att få fram "rätt" utseende på en ras så är det naturligt att de första katterna inom rasen hade lång nos och såg ut som långhåriga huskatter, sedan skrevs standarden och den var i början olika beroende på vilken färg persern hade (varje färg ansågs som  en egen ras) därav att vissa färgvarianter inte kommit lika långt i utvecklingen efter sammanslagningen. Men för att svara på frågan, perser har alltid varit enligt rasstandarden av det utseendet den har idag, men avelsutbudet har inte följt lika hög standard som idag i sverige pga att vi inte importerade lika mycket förr (lång karantän etc) men kollar man på katterna från USA så har de sett rätt lika ut sedan 60-talet (förutom att de både blivit sundare och sötare) dessförinnan (30-50-talet) var persern uppdelade i olika raser och kallades angora, de var dock betydligt mer typade (plattnästa) än de katter vi såg i sverige under 60-talet. Folk säger ofta att ta tillbaka persern som den såg ut för 10 år sedan, (tiden går men man säger alltid smma visa...) saken är bara den att det är ca 30 år sedan svenska perser hade lång nos, senaste 20-30 åren har de mer eller mindre sett ut som de gör idag.

kan än en gång säga att persern har aldrig varit så sund som den är idag, något som många hävdar motsatsen till men som de som varit med länge kan intyga.

här följer lite länkar på gamla godingar

http://www.pandecats.com/blast/blast.php

kattunge från 50-talet

http://www.pandecats.com/gallery/photo_gallery2.php?cat_name=Bloemhill%20Lorelei&title=CH&photo_lg=lg/BloemhillLorelei.jpg

hona från sent 50-tal

http://www.pandecats.com/gallery/photo_gallery2.php?cat_name=Bloemhill%20Miss%20Iowa&title=GC&photo_lg=lg/BloemhillMissIowa.jpg

sedan finns det ingen ras som ser ut som den gjorde i början utan alla raser har utvecklats till vad de är idag, allt för att efterlikna sin rasstandard, vilken är satt vid rasens skapande.

här en artikel om katsstandards nu och då

http://www.spexus.se/perser-exotic/rasbeskrivning/kattstandards-nu-och-da/

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2016-05-01 23:17 #4 av: Hera

Tack :)

Anmäl
2016-05-01 23:20 #5 av: mallabralla

#1

klart at det är aveln som gjort att ALLA raser ser ut som de gör, raser är man maid, dvs de springer inte runt i skogen och fångas in för avel.

persern har utvecklats ur angoran, i england och USA till den ras den är idag, andra raser har utvecklats ur andra naturliga mutationer eller särdrag som man tagit till vara på, men gemensamt för alla är att de är skapade av människan och dvs alla såg från början ut som vanliga huskatter.

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2016-05-02 04:18 #6 av: lillelull

Ja det förstår jag också. 
#5

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.