01. Allmänt om Perser/Exotic, Standard

Perser rasen- genetisk defekt med ömtåliga ögon

2015-10-29 15:19 #0 av: elineur

hej! skulle vilja skriva en artikel om perser exotic  men har inte fått respons hos veterinärer  om de genetiska defekten hos perser. Varför  får perser glosaktiga ögon är det något som har med anatomin eller har man medvetet avlat på glosaktigheten?

Vad brukar avelställen få för råd om aveln för att motverka glosaktigheten                   ( känsligheten i ögonregionen)?

Är det annat som påverkar deras känslighet av  ögonregionen?( konstruktionen av kraniet)

Med vänliga hälsningar 

Elin Eurén

www.vimeddjur.se

Anmäl
2015-10-29 15:34 #1 av: Hera

Glosaktighet? 

Anmäl
2015-10-29 18:01 #2 av: Lol V Stein

Jag förstår inte riktigt ditt inlägg. Vad menar du med att perser och exotic skulle vara genetiskt defekta? Jag förstår inte heller som #1 vad glosaktighet är. Vad är ett avelsställe och vem är det som ger råd till dessa avelsställen menar du?

Anmäl
2015-10-29 19:40 #3 av: mallabralla

Kanske har du inte fått respons av veterinär för att det inte anses som genetisk defekt? vad är det du vill skriva artikel om? en tes? 

Rasen har stora runda ögon precis som tex brittiskt korthår som har liknande ögon som persern. För ytligt liggande ögon betyder att ögonhålan inte är tillräckligt stor och det är inte något som man avlat fram eller önskar på rasen om det är det du syftar till med "glosögon".

jag föreslår du kontaktar veterinär Anna-Lena Berg om du vill ha konstruktiv fakta om rasens anatomi och problematik. hon är både uppfödare inom rasen samt leg veterinär och har på så vis med sig både en vardaglig bild av rasen samt en medicinsk.

iwanhoe@spray.se

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2015-10-29 20:11 #4 av: mallabralla

blir lite oroad också när du representerar djur sajten vimeddjur, anser det alarmerande om du tänker skriva en artikel om något som inte är ett problem inom rasen, i vilket syfte? sprida mer fördomar om våra raser? obehagligt!

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2015-10-29 20:19 #5 av: mallabralla

ser även på er sida att ni tagit rasringens artikel om rasstandarden och skrivit om den en del, det framgår inte att ni reviderat texten i källhänvisningen.

Jag som ordförande i rasringen hade önskat få läsa detta innan ni publiserade för godkännande då det är en annan författare som ligger bakom artikeln skulle även hon ha kontaktats (om så inte redan var gjort) åtminstone bör ni skriva dit att artikeln är omskriven från originalet! Ni är en webtidning och bör vara neutrala i era artiklar, annars kan ni sprida faktafel samt osanningar som i läsares ögon blir sanning. 

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2015-10-29 20:20 #6 av: Hera

#5 Det är illa!

Anmäl
2015-10-29 20:28 #7 av: mallabralla

finner det även intressant att ni valt att skriva ut sjukdomar på perser och exotic men på tex birma har ni inte ens den rubriken trots birma är drabbad av diverse genetiska sjukdomar. skulle önskat konsekvens i raspresentationerna då det ger sken av att per/exo är extra sjuka raser vilket är falskt, 

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2015-11-07 16:44 #8 av: SaraGutis

På vilket vis skulle perser/exo vara genetiskt defekta? Förklara gärna! De har inte mer problem än andra raser! Förstår inte syftet med en sådan artikel?!?!

Anmäl
2015-11-07 16:50 #9 av: Hera

Gissar att ts bara var ute efter att göra reklam.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.