03. Avel/genetik/uppfödning

Färgtesta shaded/chinchilla

2015-02-18 19:49 #0 av: AgnetaB

Jag har hört att om man färgtestar en shaded/chinchilla så ska de ha A a.  Har ni hört detta o har testat dem o det stämmer?

Likaså hört att widbandsgenen är något som uppfödare kommit på , vad säger ni om det?

Anmäl
2015-02-20 17:45 #1 av: AgnetaB

Läst 106ggr men ingen som vet något?

Anmäl
2015-02-21 11:24 #2 av: New

Jo, visst vet vi, men det är inte alltid man har tid att logga in. Det är nog ovanligt att shaded eller shell/chinchilla är Aa. De bör huvudsakligen vara AA. Annars skulle det vara betydligt vanligare med smoke eller solida utfall efter de grönögda katterna. Jag har inte dessa färger så några tester har inte varit aktuella.

Med vidbandsanlaget är det nog som med de flesta anlag, att de är slutsatser som uppfödare kommit fram till genom att under lång tid granska utfallet i aveln. Om inga nya rön tillkommit, så är väl inte någon vidbandsgen egentligen identifierad. Jag har till och med läst någonstans att det skulle kunna vara så att den inte finns, utan att färgbortfallet på hårstråna skulle kunna vara polygenetiskt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.