09. Hälsa/Beteenden

Min katt kräks ovanligt mycket hårbollar.

2015-02-10 19:52 #0 av: lindusfia

Min stora katt har sedan strax före jul kräkts ovanligt mycket hårbollar. Min katt är en hittekatt så jag vet inte exakt hur gammal hon är men hon är minst 7 år. Jag har haft henne sedan våren 2011. Hon har ett blåsljud på hjärtat.

 I förra veckan, torsdags, var vi hos veterinären för årlig vaccinering. I samband med den årliga vaccineringen gör vi ett ultraljud på hjärtat för att kontrollera blåsljudet. Hjärtspecialisten sa att inga förändringar har skett när det kommer till blåsljudet. Hon behöver inte äta någon större dos hjärtmedicin än den halva tablett med Tenormin som hon får dagligen. Vi slängde även in ett blodprov och och röntgen av lungorna och buken. Röntgen visade inte något. Dagen efter besöket fick jag resultatet av blodprovet och veterinären sa att det var väldigt fina värden så går man på det så har jag en väldigt frisk katt. I somras var vi hos tandläkaren och tog bort tandsten. Det hade också hållit sig fint tyckte veterinären när hon nu tittade i munnen. 

Så frågan är varför kräks hon mycket. Hon äter och har god aptit. Hon går på lådan och bajset ser jättefint ut. Hon gillar inte pälsvård jättemycket och jag brukar klippa ner henne med jämna mellanrum. Det brukar vara så att hon kräks mer hårbollar ju längre pälsen blir. Jag borstar och kammar henne men inte dagligen. Och hon är inte medgörlig när det gäller pälsvården så det finns ställen jag inte får borsta ordentligt. Magen, benen och svansen är inte populärt. Men tidigare så har hon kräkts stora rejäla pälsbollar. Nu kommer det bara små och ofta.

Jag kan tillägga att sedan början av december så håller man på att spränga bort ett berg alldeles utanför mitt hus. Det skall byggas nya bostäder.  Min katt är väldigt rädd för fyrverkeri och åska och brukar springa och gömma sig när något av det låter. Hon reagerar inte likadant på de här sprängningarna. Jag ser att hon märker av dem. De är lite svåra att missa. SkämtarMen hon springer inte och gömmer sig. utan ligger kvar på soffan eller på sängen eller vart hon nu ligger.  Jag har satt in en Feliway för att hjälpa mina katter. Jag har tre katter. Det är bara minstingen som ser riktigt rädd ut och vill springa och gömma sig när det börjar tuta och låta. Mellankatten verkar till och med nyfiken och vill titta ut genom fönstret vad som händer. Och ja stora katten höjer på huvudet och lyssnar på det som händer men annars ingen större reaktion. 

Jag skall klippa ner henne på lördag. Lite tidigare än vad jag hade tänkt mig men ifall det kan hjälpa henne med hårbollarna så är det ju värt en chans. 

Hon kräks inte mat. Bara hår eller vätska. När det bara är vätska så brukar det vara så att hon kräkts upp en hårboll något tidigare och det efterföljs av en kräkning med bara vätska.

Fortsätter det likadant och i samma omfattning så kom jag och veterinären överens om att jag skulle boka in en ny tid hos dem.

Min katt äter RC för perserkatter och har inte haft sådana här problem förut. Kan ett katt som blir äldre ha svårare att klara av hårbollar?

Någon som har något tips eller råd att ge?

En teori som jag inte vet om det kan stämma är att på natten när jag sover och på dagen när jag är på jobbet (jag upplever att hon kräks mer vid de här tidpunkterna) så känner hon sig rädd och därav kräks? Jag är ju hemma på natten och hon sover oftast bredvid mig i sängen men att hon kanske ändå vaknar till och blir rädd och börjar kräkas.

Anmäl
2015-02-10 21:52 #1 av: SaraGutis

Jag ger mina katter malt en gång om dagen.

Kattmalt är ett kosttillskott för katter, som reglerar kattens ämnesomsättning.
Malt och specifika fettstrukturer minskar risken för uppkomst av hårbollar och
motverkar onödig uppkastning av hårbollar.

Kan vara värt att prova kanske? Eftersom veterinären inte hittar några fel.

LYCKA TILL!

Anmäl
2015-02-10 22:34 #2 av: lindusfia

Jag ger också malt men inte en gång om dagen. Jag har mest gett det vid behov då katterna kräkts hårbollar. Jag försökte ge henne idag men hon vill inte ha. Jag har haft en sort här hemma från Trixie. Den älskade dem och kunde inte få nog. Nu har jag en från Diafarm, Men den är de inte riktigt så förtjusta i. Vet ni om det är skitsamma vilket märke eller finns det något som är bättre än det andra? Jag tyckte det kändes som Trixie bara verkade vara godis. Den här från Diafarm ser mer seriös ut. Köpte den från VetZoo. Eller så är det bara jag som är fördomsfull när jag tittar på utseendet på tuben. Generad

Anmäl
2015-02-11 15:10 #3 av: monicapryde

Om det mest är hårbollar hon kräks,så försök kamma henne mer eller klipp ner helt. Ju mer lös päls det finns,ju mer får hon ju i sej och kräks upp.
Malt är ju bra om katten tycker om det. Hoppas det ordnar sej! 🐱

Anmäl
2015-02-11 17:34 #4 av: lindusfia

På lördag har jag en tid och skall klippa ner henne och nu är Trixie kattmalt inhandlat och inmatad i katten. Denna sorten älskar hon så det är inget problem att få i henne det. Hoppas det hjälper henne. 

#1 Du skriver att du ger kattmalt varje dag. Är det ok? Det är inte för sött och fett? Är det som förebyggande syfte? Tänkte jag skulle börja med det också.

Anmäl
2015-02-12 21:59 #5 av: SaraGutis

Jag har alltid gett mina malt som belöning då de älskar det, så antingen får dem det när jag kammat eller torkat ögonen.
Jag har aldrig haft problem med att ge lite malt en gång om dagen. Och som sagt, de kräks nästan aldrig. Bra att veta är ju att det kan stimulera aptiten, men inga av mina tre perserkatter har fått problem med sin vikt.

Anmäl
2015-02-16 19:02 #6 av: lindusfia

Trots kattmalt och nedklippning i lördags så fortsätter min katt att kräkas och jag upplever det som att det eskalerar. Jag har fått ny tid hos veterinären på torsdag eftermiddag.

Kan katter få någon form av magkatarr? Eftersom veterinären inte hittade något fel på henne. Röntgen visade inte något, där såg allt bra ut. Blodprovet och värden var helt ok. Veterinären sa ju tom att om man tittar på värdena så har du en väldigt frisk katt. Även hjärtspecialisten sa att hennes blåsljud inte blivit värre. Samma som tidigare. Och han sa också att det kan inte orsaka några kräkningar.

Så jag tänker att kanske det ändå är pälsen som varit problemet men nu har det blivit som en ond cirkel och det har blivit någon form av katarr av det, Kan man ge medicin i så fall?Funderar

Anmäl
2015-02-16 19:34 #7 av: mallabralla

jag skulle nog börja med att byta foder för att se om det är något katten inte tål! jag hade en kräks katt som kunde kräkas upp till 6 gånger om dagen, även där ett mysterium! vi böt foder till Acana grasslands och han slutade spy. han var spy fri i 5 år fram till att han fick cancer i magen vid 8 års ålder

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2015-02-16 22:12 #8 av: lindusfia

Ja, jag har funderat på fodret. Men det är samma foder som hon ätit de senaste 5 åren och då har hon inte kräkts på detta viset. Kan de plötsligt sluta tåla mat på det sättet?

Anmäl
2015-02-16 22:26 #9 av: mallabralla

det kan hända att de gjort om formulan på ditt foder och stoppat i nån extra ingridiens för att det ska bli kaos. jag säger inte att det behöver vara fodret men det är ju en bra början när man iinte hittar något medicinskt

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.