09. Hälsa/Beteenden

Känner sig vår katt ensam?

2014-12-03 23:11 #0 av: maddenilsson

Har tagit hand om en 3årig perser som alltid haft en kompiskatt, men av vad jag förstår har de inte haft så stort utbyte av varandra i det tidigare hemmet.
Men vår katt var yngre så hon har egentligen aldrig varit ensamkatt tills hon kom till oss.
Allt har gått bra men efter vi kastrerade henne (vi tror i alla fall det började då, men osäker om det har ett samband) är hon extremt osocial.
Senaste veckorna har hon också valt att hela dagarna ligga och sova på toalettgolvet och förut kunde hon ändå ligga i samma rum, fast aldrig nära ändå.
Hon äter bra, inget avvikande beteende förutom att hon alltid varit himla dålig på att leka. Men klassisk perser kanske, tittar på leksaken man håller på med och viftar och attackerar den då och då. senaste dagarna har man knappt fått klappa henne och hon duckar och undviker.
Vi har varit hos veterinären för ett par månader sen för att kolla om hon var sjuk men de hittade inget men nu har vi bokat en ny tid för att vara på den säkra sidan.

Hur vet man om hon känner sig ensam?
Det känns som att hon är deppig.
Men vi är nya på katter och speciellt perser.
Jag har haft en bondkatt förut och träffat mycket katter men aldrig någonsin upplevt någon katt som varit såhär osocial.
Det känns som att det är något onormalt på g, hon sover hela dagarna och ibland även kvällarna fast man är hemma.

Har funderat på att köpa en kattunge men är rädd att det ska gå fel mellan dom, hur länge brukar det ta innan man vet om de har utbyte av varandra?
Och är det vanligt att rasen perser beter sig såhär?

Skulle bli så glad om ni son experter kan hjälpa mig! Är mycket orolig..

Anmäl
2014-12-03 23:16 #1 av: mallabralla

Hur länge sedan var det hon blev kastrerad?

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2014-12-03 23:49 #2 av: maddenilsson

#1 Fyra och en halv månad sen!

Anmäl
2014-12-04 14:38 #3 av: mallabralla

#2

hm ja då borde hormonerna ha lagt sig, känns inte som att hon skulle vara deprimerad, snarare att hon har ont eller mår dåligt men du hade ju varit hos veterinär och de hade konstaterat att hon var helt frisk. kankse är det så att detta är hennes nya personlighet efter kastreringen, de genomgår ändå en stor förändring hormonellt och vissa katter kan bli en aningen förvirrade. Vissa går tillbaka till gamla beteendet medan andra får en personlighetsförändring. de blir ofta mycket luugnare. Många honkatter kan ju maskera ett osocialt lynne med att de är väldigt keliga vid löp. så kankse hon inte är en social katt. vet inte om någon annan har en teori

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.