03. Avel/genetik/uppfödning

Tester innan avel?

2014-09-16 17:20 #0 av: MissLindiz

Jag är inte uppfödare men har läst lite på detta med tester innan man ska avla på en katt..

Vad ska göras för tester och varför? :)

Anmäl
2014-09-18 13:09 #1 av: Solitaire

Det varierar beroende på vilken ras det är fråga om. För perser/exotic är det viktigt att testa  för PKD (polycystic kidney disease), som är en ärftlig njursjukdom inom rasen.  Det rekommenderas även att man scannar hjärtat för HCM (hypertrofisk kardiomyopati). Många uppfödare blodgrupperar också sina katter,  på grund av risken för neonatal isoerytrolys (blodkroppssönderfall hos nyfödda kattungar) om en hona med blodgrupp B paras med en hane med blodgrupp A. Om katten är vit ska den undersökas av veterinär med avseende på hörsel.  En del uppfödare röntgar också sina katters höftleder, för att undvika att avla på djur med höftledsdysplasi (HD).

Anledningen till att man gör alla de här testerna är för att så långt möjligt se till att man avlar på friska och sunda individer som inte för vidare ärftliga defekter till sina avkommor.

Anmäl
2014-09-18 13:22 #2 av: heliotropes

Det skadar inte heller att låta veterinären kolla upp det vuxna avelsdjuret innan parning. T.ex. har patella luxation påvisats hos vissa linjer på Perser. Och detta är något som inte kan framkomma på ett ungt djur då de dessa kan ha ett visst glapp i sina knäskålar som oftast växer bort. 

Eva // medarbetare på Perser


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.