09. Hälsa/Beteenden

Rinnande öga

2014-07-04 12:22 #0 av: LindaKarlstrom

Jag hoppas det är ok att jag ställer min fråga här, även fast min katt inte är en Perser, fick tips om att ni kanske kan hjälpa mig. Jag har en katt med ett dåligt öga, han har varit hos 3 ögonspecialister, opererats 2 ggr, fått tårkanalen spolad 3. INGEN vet vad som är fel, och ingen vet hur det ska åtgärdas. Han har fått olika ögondroppar, kortison.... Ögat rinner hela tiden, och skinnet blir bara fulare.

Vid första operationen (ögat hade då runnit lite, till och från i ett år)  togs det bort en liten vagel, ca 2v senare opererades han för, nu har jag glömt namnet, men ögonlocket började vrida sig in i ögat, förmodligen pga den första operationen.

Några veckor efter det blev ögat snabbt sämre, började rinna mer och mer.

Anmäl
2014-07-04 12:26 #1 av: VildaVittra

Har katten testats för allergi?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-07-04 12:28 #2 av: LindaKarlstrom

Nej det tyckte alla var onödigt då det bara var ett öga som var dåligt, om det var båda hade dom kollat

Anmäl
2014-07-04 12:34 #3 av: VildaVittra

Hmm, mina egna utslag kommer inte jämt över kroppen, så jag håller inte helt med dom även om det är vanligare med att båda ögonen reagerar. Vad äter kissen för foder? 

Har de gjort någon odling?

Sedan säger jag så här, hittade man inte orsaken snart och det var min katt, skulle jag klart överväga en amputation. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-07-04 12:37 #4 av: LindaKarlstrom

Just nu äter han Applaws kyckling igen, men har under ca 8 månader ätit Royal Canin Renal.

Ja vi har diskuterat och funderat, men någon amutation kommer det inte bli. Det är avlivning som står närmast på schemat, tyvärr är resten av kroppen inte helt på topp. Han har njursvikt, och FORL, och läker väldigt väldigt dåligt efter varje operation :(

Anmäl
2014-07-04 12:48 #5 av: VildaVittra

Ahh, det håller jag med om, då skulle jag inte heller utsätta katten för en operation till.

Har de funderat i banorna på om det är något autoimmunt? Att ögat inte är problemet, utan ett symptom? 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-07-04 13:26 #6 av: LindaKarlstrom

Det har inte tagits upp med veterinärerna, men har diskuterat med uppfödare om det kan vara så! Vi kom dock inte fram till något speciellt vettigt.

Har dock fått tips att smörja med vaselin under ögat, kan det vara någon idé?

Anmäl
2014-07-04 13:29 #7 av: [silkesnosen]

Om det bara är att ögat rinner så testa det som perseruppfödare gör och använder. Dels ögonvatten ex.vis jean-peau eyecare och sedan det bästa av allt, eye envy powder. Det köper man på nätet hos en kvinna. Det lugnar ögat och hjälper huden. Det är ett pulver man rullar på kring ögat:)

Anmäl
2014-07-04 13:32 #8 av: LindaKarlstrom

Allt är värt att testa, tack för tipset! :)

Anmäl
2014-07-04 17:17 #9 av: mallabralla

huden blir ful då tårvätskan oxiderar i luften. ögat ser inte inflammerat eller infekterat ut. Det din katt hade kallas entropion, ögonlocket rullas inåt och på så vis skaver ögonfransarna och irriterar. entropion är oftast permanent så det kan hända att din katt har åkomman och att det orsakar det konstant rinnande ögat.

Det är synd att man har spolat och hållit på med ögat så pass mycket, detta med att tårkanaler skulle vara igentäppta är ibland en lite rask slutsats man drar så fort en katt kommer in med rinnande öga. Tyvärr kan det snarare förvärra en frisk tårkanal. Ju mer man håller på med ögat ju mer irriterat och rinnigt blir det. Tänk själv att du skulle hålla på med ditt öga hela tiden, till slut blir det irriterat av allt tvättande och petande. För mycket tvätt torkar ut ögat och genererar än mer vätska.

jag skulle tvätta ögat en gång om dagen med lite ljummet vatten på en bomullstuss för att ta bort det som torkat in runt ikring. Köp zilk-eye eller Red-i på apoteket, det är sörjande droppar för ögat och inte farligt att använda. droppa i ögat efter du torkat med vatten, lägg därefter på Eye-envy pulvet under ögat, det är ett antiseptiskt puder som lugnar tårflödet och i vissa fall kan det få katten att sluta rinna permanent. Tror som sagt inte det är fel på tårkanalerna utan mild entropion elternativt att katten blivit känslig i ögat efter operationer, sköljningar och tvätt. Låt ögat vila och gör bara det jag skrivit en gång om dagen så får du se vart det bär.

lycka till

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2014-07-04 19:56 #10 av: LindaKarlstrom

Tack Mallabralla för dina kloka ord! Han fick entropion efter dom tog bort vageln, och det opererade dom oxå på honom, för att få på entropion.

Det är nu snart ett år sen tårkanalen spolades sist. Jag tror att den varit lite trång och det är därför han haft ögondroppar med kortison utskrivet? Hmm... Jag minns helt ärligt inte, har varit så mycket kring alla turer till veterinären.

Ska köpa Zilk-eye eller Red-i och beställa Eye-envy pulvet, vart går det att köpa? Har aldrig hört talas om det tidigare.

Anmäl
2014-07-04 20:04 #11 av: [silkesnosen]

#10 Här!

http://www.eyeenvy.info/prodsv.htm

 Det är fantastiskt! Jag använder det på min katt:)

Anmäl
2014-07-04 23:42 #12 av: LindaKarlstrom

Jag vill säga ett stort tack till det trevliga bemötandet jag fått här, och alla råd och all hjälp! Ska börja med att beställa Eye Envy och se vad som händer :)

Anmäl
2014-07-04 23:55 #13 av: heliotropes

Kanske dessa droppar skulle kunna vara till hjälp. Aptus SentrX eye gel. Den är jättebra för irriterade ögon. Jag har själv använt den på katt med hornhinneskada och på veterinärens inrådan,dessa gav jag en stund innan medicin-ögondropparna som annars var väldigt svidande och irriterat för katten. Men hör med veterinären om den är värd att testa i det här fallet. 

Eva // medarbetare på Perser


Anmäl
2014-07-05 20:08 #14 av: mallabralla

stort lycka till! berätta gärna hur det har gått!

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2018-10-30 18:54 #15 av: Thindra07

Hej! Hur har det gått med din katts öga? Jag har exakt samma problem, hittade denna tråd nu när jag letade runt om detta.. tacksam för svar då veterinären inte kan göra nåt, undersökt mååånga gånger och fått massa olika salvor/droppar/kortison..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.