Viktigt/Nyheter

Presentation; Beteendefrågor

2007-01-14 19:46 #0 av: simzonites

Som medarbetare här på Perser ifokus samt ansvarig för frågelådan ”Beteeendefrågor” tänkte jag att det kunde vara bra om jag presenterade mig själv lite så ni vet vad jag har för erfarenhet då jag ska försöka svara på era frågor angående katters beteende.

 

Jag heter Lotta och föder upp perser under stamnamnet Simzonite's, min sambo och jag föder även upp Norsk skogkatt och Europé under stamnamnet S*Offside's.

Jag skaffade min första perser 2001 och sedan har de bara ökat i antal. Skulle nog kunna ha hur många som helst...
Jag har varit djurintresserad ända sedan barnsben, uppväxt som jag är på landet. Mina föräldrar fick tidigt lyssna på mitt tjat om att skaffa diverse olika husdjur. Vi har haft hästar, hund, katter, undulater, akvariefiskar, hamster, get, höns, grisar, fast det klart, jag var ju inte ansvarig för inskaffandet av alla djurslagen. Hästuppfödning var mina föräldras intresse och mina tre äldre systrar bidrog också. Katt har alltid funnits i familjen, med undantag för några år då jag var utan när jag flyttade hemifrån och istället skaffade en iller, den första illern följdes av iller nummer två. Två hittekatter hittade så småningom vägen in i mitt liv och genom en underbar människa Yvonne Drougge, Fina Stina's Perser och Exotic kom jag i kontakt med raskatter, närmare bestämt perser och exotic. (Hade då bara en erfarenhet sedan barndomen av perser, inte en god sådan, eftersom jag blev biten av en svart perser som mammas vävlärarinna ägde och  efter det tyckte jag att de verkade tjuriga och otrevliga, här ska jag också tala om att jag blev tillsagd att inte röra katten ifråga men vad bryr sig ett djurälskande barn om sådant?). Men oj så fel jag hade om perserkatter! När jag nu fick lära känna denna ras på nytt så fastnade jag totalt för deras underbara temperament; sociala, mysiga och tillgivna. Ja, helt enkelt underbara. Under en längre tids sjukskrivining har deras vänskap och tröst berott enormt mycket för mig. I uppfödningen har jag hunnit med att ha sju kullar med kattungar. Det har varit en del motgångar och när det varit som svårast har jag ibland undrat vad jag gett mig in på. Men så finns där ju alla stunderna av den glädje som det ger att föda upp katter och som tur är överväger ju dessa de tidigare. Genom att stöta på problem blir man ju trots allt starkare och förhoppningsvis kan jag delge mina erfarenheter till andra så att det kan komma till nytta på det sättet.


Jag har läst till djurhomeopat vid Svenskt center för klassisk homeopati i Mora under 2,5 år. I utbildningen ingick både veterinärmedicin och etologi (läran om djurs beteende) utöver homeopatin. För att kunna bedöma om jag som djurhomeopat behöver hänvisa djurägaren till veterinär istället är det viktigt att ha kunskap om djurens sjukdomar och beteende.
Som djurhomeopat ser man till helheten hos individen, allt hör ihop, utifrån det tankesättet behandlar man hela individen för att nå det bästa resultatet. Många beteendeproblem kan lösas med hjälp av homeopati, oftast har inte veterinärerna så mycket att erbjuda då det gäller till exempel protestkissning osv. Jag ser homeopatin som ett utmärkt komplement till veterinärernas arbete, och jag hoppas att de med tiden ska se lika på homeopatin.
Just vad det gäller kattens beteende så är jag väldigt fascinerad av detta och försöker hela tiden lära mig mer. Därför ser jag det som en chans att utvecklas genom att ta del av medlemmarnas frågor här på forumet.  

Jag håller just nu på att avsluta mitt projektarbete som en sista del i utbildningen och jag har valt att skriva om kattuppfödning ur ett helhetsperspektiv. Förhoppningsvis kommer jag att kunna gå ut med detta kompendium till försäljning så småningom.


Jag hoppas att jag ska kunna vara till hjälp och besvara era frågor om kattens beteende.

/Lotta

 

Relaterade länkar

 

Av: simzonites

Datum för publicering

  • 2007-01-14

/Lotta

Anmäl
2007-01-14 21:10 #1 av: Dockan

OskyldigVälkommeni blåsten.....LENA

Anmäl
2007-01-14 21:15 #2 av: simzonites

Tack så mycket! Här är ovanligt stilla på forumet ikväll, hoppas att de andra inte blåst iväg...Fundersam

/Lotta

Anmäl
2007-01-14 23:56 #3 av: EddaM

Jätte bra med någon som kan dessa frågorna tycker jag=))

Anmäl
2007-01-15 00:07 #4 av: Niffi

Trevlig presentation, verkligen :))

Anmäl
2007-01-15 00:12 #5 av: Annkis54

Mycket bra o utförlig
blir alltid glad när det finns lite "vanlig" utbildning oxå

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2007-01-15 17:21 #6 av: simzonites

Tack så mycket! Generad

/Lotta

Anmäl
2007-02-02 13:46 #7 av: Finastinas

Hej Lotta har just läst ditt inlägg.De var fantasktiskt bra utfört,lätt att förstå.Eftersom jag sett dig i aktion hela tiden vet jag vad du gått igenom och har man sett de,finns de inget du inte kan svara på. Lycka till i all framtid de är du värd.

kram yvonne

Anmäl
2008-07-31 01:20 #8 av: McLaren

Å vilken bra presentation...

Jag har läst några böcker som Bullan (tror jag det var) rekomenderade mig.

Har du någon extra kär bok om perserkattens beteende som du tycker extra mycket om??

    //Åsa 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.