Genetik

Basprinciper gällande kattgenetik

2007-02-23 16:49 #0 av: Uffe

Att läsa tjocka böcker om kattens genetik från pärm till pärm är kanske inte vad alla kattuppfödare gör. En del tycker t.o.m. att det är krångligt att förstå, eller i alla fall - att få det att fastna. Här kommer små kortisar som stannar kvar i minnet länge.

* En hankattunge i en kull ärver alltid färgen från sin mamma. Honkattungarna nedärver däremot alltid en kombination av sin mammas och pappas färg.

* För att få en genetisk röd eller genetisk creme hona, måste pappan vara en genetisk röd eller creme.
Mamman måste vara röd, creme eller sköldpaddfärgad.

 

Fr.v: Brun-, creme- och rödmaskad Fr.v: Brun-, creme- och rödmaskad

 

* Två recessivt färgade föräldrar t ex creme eller blå, kan aldrig producera en katt med en dominant färg t ex svart, röd eller sköldpadd.

* Två colourpointfärgade/maskade föräldrar kan inte få en icke colourpoint/maskad avkomma.
För att få en colourpoint/maskad kattunge måste båda föräldrarna bära på anlaget och det kan katter göra utan att det syns på dem själva. Kontrollera stamtavlan.

* En katt med vit underpäls (silver) t ex smoke eller shaded, har alltid en förälder som har detsamma.

* En vit katt har alltid minst en vit förälder.

* Två långhåriga katter kan aldrig få en korthårig avkomma.

* Shaded-föräldrar kan producera smokefärgade avkommor, men smoke-föräldrar kan inte producera shadedfärgade.

* En tabbymönstrad katt har alltid minst en förälder som antingen är shaded eller tabby.
Alla rödsolida katter har alltid lite tabbytecken. Frågan om en röd kan producera en tabby-avkomma eller inte, beror på om det är en äkta (genetiskt) tabbymönstrad - efter en tabby eller shaded-förälder eller om det är en röd med tabbytecken. En rödsolid med tabbytecken är ju inte en äkta (genetiskt) tabbykatt och kan således inte ge en tabby-avkomma av någon annan färg utan att paras med en äkta (genetiskt) tabby eller shaded.

* En parning mellan en colourpoint/maskad och en solid som inte bär på colourpoint-anlaget, kan inte få colourpoint/maskade avkommor.

* Sköldpaddfärgen på katter är könsbundet. Det är bara honkatter som blir sköldpaddfärgade.
Det finns dock några få undantag, det förekommer nämligen då och då att det föds en sköldpaddfärgad hankatt. Dessa har hitintills visat sig vara sterila med fel kromosomuppsättning.

Tack till Cecilia på Siames iFokus för att vi fick publicera artikeln

Lånat från S*Fursten's gamla hemsida. Txt & bild: C.Bengtsson

 

Relaterade länkar

Av: Uffe

Datum för publicering

  • 2007-02-23
Anmäl
2007-02-23 18:26 #1 av: Annkis54
* En katt med vit underpäls (silver) t ex smoke eller shaded, har alltid en förälder som har detsamma.
Nu ska jag sticka ut hakan lite
för nåt år sen så fick jag 2 kattungar som var VÄLDIGT "SMOKIGA"...pratade med Marita Hermansson (ordförande i KKN, tillika domare)...o pratade även med Annehilde Richter Vår dåvarande stambokförare
Båda säger att smoke kan ligga längre bakåt i stamtavlan.
jag reggade mina kattungar som skoke båda 2. var på en utställning strax efter där Maritha dömde kattmamman. Jag påpekade detta för henne för att se om mamman var en gömd dålig smoke...ALDRIG I LIVET sa Marita
Generad

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2007-02-23 18:43 #2 av: pixla

För väldigt många år sedan fanns det faktiskt en svartsköldpadd-vit hane som gick i avel. Kullar blev det, hur många vet jag inte. Men han fanns i Stockholm.. Väldigt unikt, men ändå...

Anmäl
2007-02-24 09:07 #3 av: Papris

Kanon bra artikel!!!

Två frågor (duma vad vet jag)

Vad menas med recessivt färgade och för att få en genetisk röd eller genetisk creme

Det här med biologi har aödrig vart min grej  =)

Anmäl
2007-02-24 09:34 #4 av: RolfH

#1 Låter väldigt mysko eftersom silvergenen är en dominant gen. I så fall måste man ju tänka sig att det finns ytterligere en silvergen som då är recessiv.

#2 Jag vet också om att sköldpaddsfärgade hanar varit fertila. Teorin blir då att dessa hanar har tre arvsanlag istället för de vanliga två. Detta kommer sig genom en sammansmältning av en sammansmältning av två embryon av hankön en som bär O-genen och en som bär o-genen. En annan teori är att det beror på en somatisk mutation under fostertiden som medför att den dolda färgen (svart på röda katter) visar sig i en fläck eller enstaka fläckar.

#3 Kanske lite dumt uttryckt i artikeln, men med recessivt färgade menas katter med dilution t ex blå eller choklad. Dilutionsanlaget är recessivt medan fullfärg är dominant.

Anmäl
2007-02-24 16:38 #5 av: Annkis54

#4
ja..jag har själv inte lärt mig genetiken så långt
men jag vet att när detta inträffade...så pratade jag med Yvonne. (Fina Stinas) för kattens mormor kom därifrån. O hon hade oxå "nån" katt som inte skulle kunna ge silver...men som ändå gjorde det. Vet inte hur det går till

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2007-02-24 18:15 #6 av: Marita-L

#1 Låter väldigt mysko eftersom silvergenen är en dominant gen. I så fall måste man ju tänka sig att det finns ytterligere en silvergen som då är recessiv.

Vad konstigt...

Anmäl
2007-02-24 19:48 #7 av: Annkis54

LIVET är konstigt
hade jag varit silveruppfödare så kanske jag hade brytt mig om att lära mig...mycket
men nu är jag ju inte det
o har inte tänkt att bli det heller...peppar peppar
så därför bryr jag mig inte

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.