Allmänt om katter

Luffes öden och äventyr

2007-01-13 20:31 #0 av: Uffe

Här kan ni läsa om Hittekatten Luffe. Berättelsen är skriven av somzonites som säkert kan fylla på ur det går för Luffe

Den 14 november fick jag via ett av katthemmen här hemma, som jag brukar ha kontakt med, reda på att en tjej tagit hand om en katt och vänt sig till de olika katthemmen som tyvärr inte kunde ta emot den på grund av fullbeläggningar. Jag lovade åka hem till henne och se om jag kunde göra något för att hjälpa till. Katten hade fångats in i en fälla på en industri, tjejen som tagit hem honom ville se om han hörde hemma någonstans eller få hjälp med att hitta honom ett nytt hem. När jag kom dit möttes jag av en livrädd katt som var både nerbajsad och nerkissad. Det var i övrigt svårt att se vilket skick han var i eftersom han hade lite längre päls. Det gick inte att närma sig honom över huvudtaget, vilket fick mig att misstänka att han inte haft så mycket mänsklig kontakt tidigare, åtminstone inte med några goda erfarenheter.

Vi beslöt oss för att låta honom få vara i lugn och ro över natten. Han fick mat, vatten och en toalåda. Vi lät även en transportbur stå kvar i rummet i fall han ville krypa in där. Jag ringde också en veterinär som jag vet brukar hjälpa till med just hittekatter och vi fick en tid där dagen efter.

Som tur var hade han själv lagt sig i buren så det bara var att sätta dit dörren inför resan till veterinären. Det gick inte att ta ut honom ur buren så veterinären gav honom en lugnade spruta för att kunna undersöka honom. Han var otroligt smutsig och mager. Veterinären trodde att han kunde vara född i mars i år, han var okastrerad och inte id-märkt. Hon tyckte det var lika bra att kastrera honom på en gång, när han var sövd började jag med att bada honom. Under all smuts kom det fram en grå katt med fyra vita tassar! Och nu kunde man se hur otroligt mager han var! Han kastrerades och id-märktes i örat. Under tiden hade en god vän till mig ringt runt och lyckats hitta ett akuthem till honom. Vi samlade ihop av våra egna prylar; matskålar, låda, klöspelare, mat, sand och lite leksaker.

Hemma hos sin nya "husse" kröp katten genast in under sängen. På natten smög han fram och åt och drack samt gick på lådan. På grund av diarré fick han id-mat i små portioner samt välling vilket var mycket uppskattat=)

Några dagar senare maskade vi av honom, det gick bra att lägga maskmedlet i maten.

Han har nu fått namnet Luffe av sin nya husse, som är mycket angelägen om sin kisse. Hemmet är lugnt och tryggt. Luffe är väldigt skygg han rör mest på sig om nätterna, eller när han är ensam hemma. Han äter bra och har visat sig vara rumsren. Vi införskaffade också en doftavgivare med Feliway, efter tips från katthemmet.

För lite mer än två veckor sedan började han bli orolig på nätterna, han skrek och hulkade. Hade han besvär med en hårboll? Min egna katter brukar jag ge linfröslem som hjälp mot hårbollar. Men hur ska man få i en katt detta när det inte går att hålla honom? Jag sa till husse att det vore dumt att skrämma upp Luffe genom att försöka fånga honom, men husse blev mer och mer orolig då Luffe fortsatte med sitt beteende. Så jag bestämde mig, mot mitt bättre vetande för att vi skulle försöka ta honom i en handduk och ge linfröslem med en spruta i munnen. Jag ville ju också försöka känna på honom och se om han lagt på sig osv. Det hela visade sig naturligtvis vara en dålig idé som slutade med att Luffe lyckades ge mig ett rejält bett i handen...som i sin tur resulterade i en antibiotikakur för mig. GråterNåväl inte kattens fel, han har tydligen aldrig blivit hanterad av människor tidigare. Det lilla vi fick i honom och kanske också stressen, resulterade i att han senare kräktes upp några små hårbollar.

Nu till det jag behöver råd och hjälp med. Luffe är fortfarande mycket orolig nattetid, går runt i lägenheten och skriker. Hur lång tid tar det innan en katt börjar söka kontakt? Kommer Luffe någonsin att göra det? Hur ska man göra med en katt som överhuvudtaget inte går att ta i, om han till exempel blir sjuk? Kan han ha några men efter sin svält som påverkar hans beteende, jag menar typ om hjärnan tagit skada? Hur lång tid tycker ni att man ska ge en sådan här katt för att visa något tecken på att han anpassar sig? Skulle han må bättre av att vara bland andra katter? Snälla, ge mig råd i den här frågan!Generad

/Lotta

 

Relaterade länkar

Av: Uffe

Datum för publicering

  • 2007-01-13
Anmäl
2007-01-13 23:10 #1 av: Dockan

Helt otroligt underbart för LuffeSkrattandeLena

Anmäl
2007-01-13 23:15 #2 av: EddaM

Ja det är det. Och det enda man kan göra är att försöka att ge honom tid. Katthemmet här fick in fyra unga katter på 6månader (syskon) och de var väldigt vilda men nu är de tama och väldigt gosiga i sina nya hem men det tog tid för dem. Kanske så kan en annan katt hjälpa men det är inte säkert. Hoppas verkligen att han kommer över sin rädsla.

Anmäl
2007-01-13 23:16 #3 av: Uffe

Jag har ju läst lite mer om hans framgångar, jag är övertygad om att det kommer att gå bra med de tre t:ns

Anmäl
2007-01-15 17:55 #4 av: simzonites

Uppdatering Luffe

Vill bara berätta att hittekatten Luffe gör framsteg hos sin husseGlad
Jag bad ju om hjälp och råd här på forumet och fick många bra svar, husse blev rörd över era berömande ord.

Luffe har numera sin mat i köket och rör sig mer i lägenheten, från att ha tillbringat större delen av tillvaron under husses säng i sovrummet. Han ropar fortfarande på nätterna en hel del, men nu "pratar" han med husse även vid andra tidpunkter på dygnet. Ofta sitter han på avstånd och betraktar sin husse. De håller på att bli goda vänner tror jagFlört
Luffe är väldigt lekfull så leksaksråttorna får hänga med en hel del. Visst är det härligt när framstegen kommer även om det är med små, små "mussteg"?

/Lotta

/Lotta

Anmäl
2007-01-15 17:59 #5 av: EddaM

Vad bra att det går framåt för honom. Att han leker och är framme mer är ju jätte bra. Helt underbart whiskers

Anmäl
2007-01-15 18:20 #6 av: Dockan

OskyldigTänk om det kunde finnas fler sådana människor som Lotta o Luffes Husse då hade det nog inte sett ut som det nu gör tyvärr i kattvärlden.Guldstjärna till bäda två.LENA

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.