Allmänt om katter

Var femte katt plågas i det tysta

2006-12-18 14:19 #0 av: Uffe

Folksjukdomen artros drabbar fler än bara människor - Var femte katt plågas i det tysta

 

En femtedel av det svenska kattbeståndet på 1,6 miljoner djur kan lida av den plågsamma sjukdomen artros, visar en färsk studie. Nu varnar veterinärexperter för att många hussar och mattar sällan märker att deras egen katt drabbats av sjukdomen.

- Problemet är att det finns ett stort mörkertal och att många kattägare inte vet vilka signaler de ska uppmärksamma. Det kan vara svårt till och med för en erfaren veterinär att upptäcka att något är fel. Katter är utomordentligt duktiga på att dölja sina smärtor, säger Claus Sloth, dansk veterinär och specialist inom smådjursortopedi.

Eftersom man sällan motionerar sin katt på samma sätt som t ex en hund är det betydligt svårare att upptäcka fysiska beteendeförändringar hos katt. Oftast är röntgen och en grundlig klinisk undersökning det enda som kan avslöja artrosen.

Fler och fler forskare är nu övertygade om att kattartros är ett betydligt vanligare problem än vad man tidigare trott, något som bevisas av den brittiska studien Osteoarthritis in Cats: A Retrospective Radiological Study. Den visar bland annat att 22 % av de katter som röntgats hos veterinär hade artrosförändringar. Översatt till det svenska kattbeståndet skulle detta kunna innebära att fler än 350 000 katter lider av ledproblem, varav nedbrytning av broskvävnaden i leden, artros, är den vanligaste formen.

Ålder och övervikt stort problem
Framförallt är det äldre och överviktiga katter som drabbas av kattartros.
- Ju äldre och tyngre katten är, desto större är risken att den har förslitningar i leden. Ovilja till rörelse och övervikt är två varningssignaler som alla kattägare bör hålla ett vakande öga på, kommenterar Claus Sloth.

Allt fler veterinärer uppmanar nu svenska kattägare att ta sitt husdjur på årliga hälsokontroller för att förebygga sjukdomen på ett tidigt stadium. Ännu finns inget sätt att bota en redan utvecklad artros men en kombination av inflammationsdämpande NSAID-preparat (non-steroid antiinflammatory drugs), fodertillskott med glukosamin (byggstenar till broskvävnaden), viktminskning, motion eller kirurgiska ingrepp kan bromsa sjukdomsförloppet.

Expertens tips: så här upptäcker du att din katt kan ha artros
- Leker, springer och hoppar din katt lika ofta som förut? Håll koll på din katts motionsvanor!
- Är din katt tjock? Katter med ledproblem är ofta överviktiga.
- Sover/vilar din katt mer än normalt? Det kan vara ett tecken på begynnande ledbesvär eftersom katter lider i det tysta.
- Har din katt på annat sätt förändrat sitt beteende? Det kan vara ett tecken på smärta vid artros.

För mer information kontakta:
Lolita Nilsson, Product Manager and Technical Manager Scandinavia, Tel. 45 39 15 89 43, 040 23 34 00, Mobil: 0702 15 47 12, E-post: LNI@cop.boehringer-ingelheim.com

Claus Sloth, veterinär och specialist inom smådjursortoped, Skovshoved Dyreklinik, Danmark, E-post: skovdyr@tdcadsl.dk

Artikeln publicerad med tillstånd av Lolita Nilsson

Relaterade länkar

Av: Uffe

Datum för publicering

  • 2006-12-18
Anmäl
2007-01-10 12:46 #1 av: Hirit

Finns det något man kan göra för att mildra effekterna av artros hos katten. Vi kan ju inte stoppa henne i badbaljan hela tiden heller.Det vi kan erbjuda är värme och hon vill gärna ligga i husses knä,för där är det varmt. Hon började att acceptera honom under förra året och det tog ca 15-16  år,dessförinnan var det bara jag som gällde. Hon är väldigt beroende av att få krypa upp i hans knä för att få värme. (duger inte med golvvärmen i badrummet längre)Min Perser är 16 1/2 år och börjar bli till åren kommen med medföjande ledproblem. Är inte det en hög ålder för en perserkatt?

Anmäl
2007-01-10 12:51 #2 av: Uffe

16 år är en aktningsvärd ålder, det hör nog inte till vanligheterna. Själv har jag en som är 13, pigg och kry än så länge.

För att mildra effekterna av artros föreslår ju verterinären som ligger bakom undersökningen:

en kombination av inflammationsdämpande NSAID-preparat (non-steroid antiinflammatory drugs), fodertillskott med glukosamin (byggstenar till broskvävnaden

Anmäl
2007-01-11 02:22 #3 av: Hirit

Tack för det, då ska jag kontakta min veterinär,vill ändå ha en undersökning gjord på katten.

Anmäl
2007-01-11 09:03 #4 av: Uffe

Hoppas att du kan få lite hjälp och lindra kattens besvär

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.