Annons:
Etiketthälsa
Läst 12886 ggr
Pia
1/21/07, 8:50 PM

Vad är HCM?

HCM är en förkortning av Hypertrofiskt CardioMyopati. Hypertrofisk betyder tillväxt/förtjockning. Det är den vanligaste hjärtmuskeldefekten bland katter och förekommer bland alla raskatter och huskatter.

Stort tack till Ulrika Stefansson, Suncat's brittuppfödning, för denna artikel!

Under de senaste tre åren har jag allt mer tagit ställning till att tänka hälsobefrämjande och inte bara till utseendet då det gäller min brittavel. Sedan 2004 avlar jag endast på föräldradjur som är testade utan anmärkning för hjärtsjukdomen HCM och njursjukdomen PKD.

Nedan följer den artikel som publicerades 2005 i svenska Brittbladet och norska Cobbykatten. Jag skrev den för att dela med mig om hur jag första gången kom i kontakt med HCM. I min avel har jag även valt att endast ta emot scannade honor till den hane jag de senaste tv åren haft i avel. Allt för rasens bästa!

-----

Livet med kattuppfödning som största intresse är oftast lärorikt, roligt och omväxlande men ibland även riktigt tråkigt. Och det framför allt när man kommer i kontakt med nya sjukdomar.

Vi "slänger oss" med ord som FELV, FIV, FIP och helt plötsligt stöter man då på en ny förkortning… Detta hände mig i slutet av 2002 då HCM blev ett nytt ord i min vokabulär. Vad är nu detta och hur berör det mig som brittälskare? Jag ska försöka att dela med mig av vad jag har lärt mig under åren som gått. Jag har sökt en del information på internet samt i olika artiklar. Jag skriver som lekman och utger mig inte för att vara veterinär…

Vad är HCM?

HCM är en förkortning av Hypertrofiskt CardioMyopati. Hypertrofisk betyder tillväxt/förtjockning. Det är den vanligaste hjärtmuskeldefekten bland katter och förekommer bland alla raskatter och huskatter. Hjärtmuskulaturen framför allt i vänster hjärtkammare förtjockas successivt.

T h t v t v ett normalt hjärta t h ett hjärta med hcm

Detta leder till att hjärtats förmåga att fyllas med blod blir otillräckligt och även att allt mindre blod pumpas ut ur hjärtat. Hjärtat måste kompensera den försämrade slagvolymen, d v s mängden blod som pumpas vid varje hjärtslag, genom att arbeta hårdare och slå fortare.

Som en följd av detta kan katten bl a drabbas av lungödem och blodproppar i bakbenens blodkärl. Det finns inga botemedel för en katt som drabbats av dessa problem utan det handlar om lindring. Bl a kan medicin ges för att sänka blodtrycket samt förebygga blodproppar.

Ärftligheten

Hur är det då med ärftligheten? Studier pekar på att sjukdomen ärvs autosomalt dominant. Med det menas att en av föräldrarna måste vara drabbad av sjukdomen för att avkomman ska få HCM. Men att sedan upptäcka sjukdomen är inte alltid så lätt … Studier på maine coon-katter har visat att trots att anlaget är dominant slår det inte alltid igenom.

fall av hjärta med måttlig hcm Jag kom i kontakt med HCM då ett "barnbarn" fick diagnosen. Det var en avkomma till en hane från min uppfödning. Jag kände då direkt ett behov av att "spåra" bakåt bland mina katter - först och främst via hankatten som vid det tillfället redan var kastrerad. Detta spårningsarbete blev lite av ett internationellt samarbete - avkomman i Holland, pappan i Sverige och mamman i Norge.

I bl a Holland och Belgien hade man då påbörjat arbetet med att hjärtscanna i förebyggande syfte innan katten hamnade i avel. Det var på det viset som mitt barnbarn upptäcktes. Mamman till den aktuella katten "friades" men det gjorde inte pappan. Då mina nuvarande fertila katter är besläktade med honom väckte detta väldigt många funderingar och svåra kval. Hur skulle jag gå vidare med denna kunskap? Jag bestämde mig ganska snabbt för att undersöka … 

Diagnostisering

Hur går då diagnostiseringen till? Hjärtat ultraljudsundersöks av veterinär med specialistutbildning i kardiologi. Diagnosen ställs då man väger samman, inte bara hjärtväggarnas tjocklek, utan bl a även om där finns asymmetrier. Som jag har förstått ligger den övre gränsen på väggarnas tjocklek på ca 6 mm. Hm, det kan inte vara lätt att bedöma en katts hjärta som bara väger ca 20 gram!

Då HCM tyvärr utvecklas under en lång tid finns rekommendationer att scanna avelskatter vid flera tillfällen fram till en ålder av 5-6 år. Den information som jag har fått är att första scanningstillfället inte bör göras före 1-1,5 ålder. Runt 2 års ålder är hanens hjärta fullvuxet och honans hjärta vid 3 års ålder. Om undersökningen görs innan hjärtat är fullvuxet kan man se resultatet som en vägledning inför ev avel men man bör göra ytterligare scanning då katten är äldre.

Som jag tidigare har skrivit pågår arbete bland brittuppfödare i bl a Holland och Belgien. Under 2003 skickades en ganska omfattande mailinglista ut. Dit kunde man kunde skicka sina testresultat. Utifrån belgisk/holländsk information framgår att undersökningar gjorda då katten har ett fullvuxet hjärta ger en 80 % säkerhet. Detta att jämföra med PKD (cystanjure) undersökningar som har 98 % säkerhet.

hjärta med allvarlig hcm hjärta med allvarlig hcm
I Sverige finns en handfull veterinärer med denna specialistkunskap. De veterinärer som jag vet utför undersökningen är Martin Rapp på Strömsholm djursjukhus, Anna Tidholm på Albano i Stockholm, Jens Häggström på Ulltuna i Uppsala, Torkel Falk i Helsingborg, Björn Åblad i Göteborg samt Henrik Nyberg i Skara.

Hur står det till med rasen?

Vid mina "hjärtbesök" på djursjukhuset har jag träffat på två andra britter. Båda dessa britter hade också HCM som diagnos. Då väcks ju genast nyfikenhet över deras föräldrar och släktingar. Tack vara positiva ägare har jag tagit del av deras stamtavlor. Visst finns det vissa gemensamma nämnare men till stor del en blandning av välkända svenska brittlinjer.

Ibland "pratas" det bland oss brittmänniskor om vissa linjer som har hjärtproblem. Finns det ordentligt med belägg för det eller är det mera "bara prat"? Finns det flera som har erfarenhet av att scanna katter för HCM? Förebyggande, eller efter att ha katter som insjuknat? Det är viktigt att vi bibehåller en öppenhet inom rasen, både vad gäller glädjeämnen och tråkigheter. Jag har tagit ställning för att fortsätta att scanna mina katter som ska gå vidare i avel. Vi kan säkert inte "testa bort" alla problem men kan man arbeta förebyggande tycker jag att det är bra!

Forskningsstudie

Sedan hösten 2005 deltar 28 katter från min uppfödning, barn/barnbarn/barnbarnsbarn…, i en forskningsstudie om HCM. Professor och veterinär Jens Häggström i Uppsala gav mig förtroendet att genom denna studie bidra till den genetiska kartläggningen runt HCM. Jens ansvarar tillsammans med forskare i USA för denna studie. Detta arbete pågår just nu på många raser och vi väntar med spänning på att få ta del av kommande resultat.

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2007-01-21
Annons:
maggan47
7/15/09, 10:24 PM
#1

jätteintressant artikel, då min perser Beata har lindrig HCM

Maggan47

Headturners
1/7/12, 11:41 AM
#2

Puttar upp denna

Razzmatazz
1/7/12, 1:19 PM
#3

Intressant artikel även att den är lite gammal. Det viktigaste är dock att veta att sjukdomen är vanlig och att det oftast inte räcker med att scanna en gång.

//Rita

[Iwanhoe]
1/7/12, 3:56 PM
#4

#2 Tack för att du puttade upp denna intressanta artikel.

För nytillkomna här kan det vara värt att kolla upp en annan tråd på PiF, där vi nyligen diskuterat HCM ingående och även tagit fram en del siffror på hur perser/exo ligger till.

feeorin
1/7/12, 6:21 PM
#5

Instämmer med övriga - bra att artikeln aktualiseras.

( Tråden som Iwanho hänvisar till heter rätt o slätt "HCM-tråd")

mallabralla
1/20/12, 9:35 PM
#6

så intressant! ska kolla in HCM-tråden

Sajtvärd på Perser iFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: