Boktips

Boktips: Kattägarens handbok

2007-03-03 19:11 #0 av: simzonites

av Ulla Barvefjord Foto: Eivor Rasehorn ICA Bokförlag 2004

Från bokens baksida " Kattägarens handbok tar upp det mesta du behöver veta i ditt dagliga umgänge med din katt. Här kan du läsa om hur katten ska hanteras, hur den är till kynnet, hur man ska utfodra, bada och leka med den, hur man förebygger sjukdomar, om farligheter, om att resa med katten, om utställningar och avel och om den gamla katten. Du får också en beskrivning på de sextio vanligaste raserna, varav nästan trettio i bild. Ja, allt mellan himmel och jord som rör katter hittar du här, allt skrivet med saklighet, allvar och humor. Tänk efter innan du skaffar katt, manar författaren - viktigt när vi vet att det finns massor med övergivna katter som släppts ut från sommarstugan och lämnats kvar vind för våg, när familjen flyttar in till stan igen efter sommarlovet."

Själv tyckte jag kapitlet om kattens sinnen var intressant. Visste ni till exempel att kattens trampdynor har många känselceller vilket gör att katten förnimmer vibrationer och andra förändringar i marken? Katter har reagerat långt innan en jordbävning har registrerats av instrument och man tror det kan hänga ihop med deras fint utvecklade känsel i tassarna. I kapitlet utrustning, under klösbrädor får vi veta att katten klöser av tre goda orsaker: 1) De markerar sitt revir och sin tillhörighet med området 2) Katten vässar sina klor genom att klösa 3) Klösandets tredje positiva effekt är att det stärker de muskler och senor som gör att katten kan sträcka ut klorna ur den annars så mjuka tassen.
Ett annat mycket bra kapitel är det som tar utt vad som är farligt för katten, det finns mycket i vår vardag som kan göra att katten råkar illa ut.
Eivor Rasehorns foton är som vanligt härliga att titta på Glad

 

 

/Lotta

Anmäl
2007-03-04 14:09 #1 av: simzonites

Min tanke med att publicera boktipsen i artikelform är att om man som medlem läst boken kan använda sig avbetygssättningen för att tala om vad man tyckte om boken, samtidigt kan man skriva ett inlägg och berätta lite mer.

/Lotta

/Lotta

Anmäl
2007-03-04 17:08 #2 av: Annkis54

Låter som en bok som man skulle ha
har inte köpt kattböcker på mer än 10 år tror jag

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.