Annons:
Etikettboktips
Läst 9200 ggr
simzonites
3/19/07, 8:01 PM

Boktips: Kattens sjukdomar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

av Anne-Marie Nilsson, ICA bokförlag andra utgåvan 2004 Den här boken borde finnas i bokhyllan hos varje kattägare. Själv kom jag i kontakt med boken genom min utbildning där vi använde den som kurslitteratur. Anne-Marie Nillson som har skrivit boken är legitimerad veterinär med specialkompetens i kattens och hundens sjukdomar. Hon har fil.kand i biologi och har fött upp siameser i mer än 25 år.

Från boken baksida: "En frisk katt ser ut att riktigt glänsa av hälsa. Den har klar, vaken blick och jämn, tät päls. Om man lever ihop med en katt blir man observant på förändringar i kattens välbefinnade. Det är inte svårt att se om katten mår dåligt. Katten är känslig och när den blir sjuk är det ofta bråttom till veterinären. Den här boken kan användas som uppslagsbok och som förklaring till det man inte förstod när man träffade veterinären med sin sjuka katt. Den kan också hjälpa läsaren att hålla sin katt frisk genoom att undvika felaktigheter i katthållning och utfodring.
De första kapitlen handlar just om katthållning och utfodring. Därefter beskrivs kattens olika sjukdomar liksom skador som orsakas av olyckshändelser. Dessutom behandlas avel, uppfödning och mer avancerad katthållning".

Boken beskriver kattens anatomi och fysiologi, även kattens sinnen tas upp. Här finns en lista med kattens normala fysiologiska data, såsom kroppstemperatur, puls, andning osv. Vad det gäller utfodring kan det vara intressant att se listan över de olika mineralerna som katten behöver och vad brist respektive överskott kan leda till. I kapitlet "Hos veterinären" beskrivs hur ett vanligt veterinärbesök går till samt vilka metoder veterinären kan använda sig av för att ställa diagnos på katten.
En nog så viktigt kapitel är det om förgiftningar, det bör alla kattägare läsa, det finns så mycket som våra katter kan bli förgiftade av som finns i vår närmaste omgivning.

Boken har en indelning för sjukdomar/skador  i olika organ eller organssytem, till exempel ögonsjukdomar, hudsjukdomar, sjukdomar i njurar och urinorgan osv. Man får en beskrivning av sjukdomen, symtom och vad som händer när katten drabbas. Behandling och prognos för respektive sjukdom/skada beskrivs kortfattat. 

 

/Lotta

Annons:
diii
3/19/07, 8:32 PM
#1

mkt bra bok tkr jag :D

Marita-L
3/19/07, 9:17 PM
#2

väntar på min har fått beställa den. Ett måste har jag hört.

Marita - Medarbetare på Perser i Fokus

 Crystal Pearl´s

simzonites
3/19/07, 10:28 PM
#3

Ja, vad jag vet så är det den bästa och mest utförliga boken på svenska om kattens sjukdomar.

/Lotta

/Lotta

krasivis
5/23/07, 10:34 AM
#4

Jag har den här boken. Den har hjälpt många gånger när jag funderat över något. Den är så bra skriven, lättläst och lättförståelig.

ophelia
5/23/07, 11:02 AM
#5

Vilket bra tips.Den verkar ju täcka det mesta.Ska köpa en helt klart.  /Sylvia

Bart
5/23/07, 1:37 PM
#6

Det är en mycket bra bok,jag har haft den i ett par år.

Annons:
zagabella
6/4/07, 2:35 PM
#7

Hej 

jag undrar när jag ska avmaska mina små kattungar? Nu är dom 2 veckor endast och diar sin mamma hela tiden…

Detta är min första kull och jag är inte så van … när ska man toaträna och träna dessa småttingar vid vanlig kattungemat?'

Gunilla

IdaJ
6/5/07, 8:30 PM
#8

Det jag har hört är att man ska avmaska innan tre veckors ålder.

Notaquita
6/5/07, 10:10 PM
#9

Trodde inte att det fanns nån som inte hade denna :O

 Ett måste för alla. Men visst, det finns en hel del andra också som jag nästan tycker är bättre. Men här ska man börja sitt kattbibliotek :)

Kittentotts
6/5/07, 10:49 PM
#10

#7 Avmaskar brukar jag göra vid 4-5 veckor. Man toatränar inte kattungen så direkt, de lär sig gå på lådan om du har en med mkt låg kant vid ca 4-6 veckor. Du kan börja ge dem smakportioner av mat vid 3-4 veckors ålder. De äter då lättast nötfärs med gräddfil el tillägg i. Man kan sen prova med mjukmat som är mild tex mjau kalkon el kyckling.

Upp till toppen
Annons: