Pälsvård, showbad & skönhetstips

Harlibries ögonvård

2007-06-25 20:30 #0 av: IdaJ

Vad gör jag när kattens ögon rinner? Här kommer Harlibries tips och recept på koksaltlösning för daglig ögonvård på perser/exotic.

Receptet: 1dl vatten + 1 krm salt kokas upp & låt sedan lösningen svalna så den e fingervarm/ljummen

Jag kokar alltid ny lösning varje morgon men man kan förvara den i kylskåp i max 1 dygn

 Jag använder bommulsrondeller att "tvätta" med & är mycket noga med att ta ny bommul till andra ögat. Att torka torrt efter tvätten är jag åxå mycket noga med (samma där med att använda ny rondell till andra ögat).

Jag har alltid lite potatismjöl under ögat, tycker att den effektivt suger upp tårvätskan samt att den minskar reaktionen när tårvätskan reagerar med syret & miljön utanför ögat (när den blir färgad). 

Jag har ögonvård/kattvård varje dag på mina missar även fast d inte rinner så mycket. Under en "rinnig" period så tvättar jag max 1 gång dagligen( på morgonen) men jag kan torka dem med en torr rondell fram på em/kvällningen om det behövs! Vill inte "slaska" med för mycket blött runt ögonen på dem. Anledningen till att jag har daglig päls/ögonvård är det fungerar som en kroppsvissitation ungefär (är gammal hästtjej ju) jag känner & klämmer & myser & pyser lite samtidigt som jag ser att alla är OK. När man har 7 missar & 2 hundar så är detta nödvändigt anser jag *ler*

 

Relaterade länkar

 

Av: Harlibries

Datum för publicering

  • 2007-06-25
Anmäl
2007-06-27 01:08 #1 av: Papris

Vilka bra tips!!!

Vet att det här har diskuterats innan, men kan inte andra fylla på med hur ni gör. Det är alltis uppskattat, speciellt av mig!!!

Anmäl
2007-06-27 02:03 #2 av: Millan71

Perfekt!Du är ju verkligen super med dina katter!Har fått många råd o tips av dig...Tack än en gång! Har aldrig sett så vita och rena katter nånstans som hos dig...

Anmäl
2007-06-27 02:23 #3 av: Annkis54

jag har sedan nån vecka -10 dagar testat Tinas sätt
måste säga att det faktiskt är bra
visserligen ser de lite kladdiga ut på morgon ändå
men iom att de blir ordentligt rengjorda o potatismjölen så ser de till 98% fina ut
men jag tror ändå att när det är dags för utställning så kommer det att finnas nån liiiten % kvar som jag får bleka bort...på cosmos...ingen annan har fått någon missfärgning
har varit mer rädda om dessa småttingar nu...hehe
Men Tinas sätt var minst lika bra som min Bausch & Lomb o även o B&L inte var dyrt så är Tinas nästan gratis ju...o det är ju bra hehe

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2007-07-04 22:38 #4 av: Trini

Är det säker att det ska vara så mycket som 1krm till endast 1dl! Det låter som en jättekoncentrerad koksaltlösning tycker jag. Jag har ett recept på koksaltlösning där man skall ha 1krm till 1 liter. Denna lösning smakar salt när man smakar på den och funkar perfekt till katternas ögon. Annars gör jag som du beskriver och katterna har jättefina, ej irriterade ögon.

 

Anmäl
2007-07-04 23:45 #5 av: Harlibries

Jepp jag e helt säker på min blandning. Jag har faktiskt slagit upp konctr. och följande står att läsa under fysiologisk saltlösning:

Fysiologisk saltlösning ("koksaltlösning") är en lösning oftast av natriumklorid i vatten med samma koncentration som kroppsvätskorna (egentligen isoton med dessa, ger upphov till samma osmotiska tryck). Den används för olika medicinska ändamål, till exempel som intravenös vätskeersättning (dropp), i laboratoriesammanhang, för sköljning och funktionstest av olika typer av venkatetrar, för sköljning vid operation och så vidare. Den kan även användas vid egenvård som näs- eller ögonsköljning - den har nämligen bland annat egenskapen att inte "svida". Fysiologisk saltlösning brukar ha koncentrationen 0,9 procent, ett vanligt recept för hemmabruk är 1 tesked salt till 1/2 - 1 liter vatten.

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Fysiologisk_saltl%C3%B6sning

1 krm=1ml

1tsk=5ml

Mvh!

Tina

Anmäl
2007-07-05 00:06 #6 av: Trini

Aha!

Jag har alltså fått fel uppgift. Tack för utförlig beskrivning!

//Trini 

Anmäl
2007-07-05 00:17 #7 av: Annkis54

Tina är det ordning o reda med hehe

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2007-07-05 00:33 #8 av: Harlibries

#7 man tackar & knixar Flört

#6 ingen orsak att tackaGlad Klart man ska ifrågasätta om man e osäker; man kan aldrig vara nog försiktiga med sina 4-benta vänner!

Kramar!

Tina

Anmäl
2007-07-23 20:20 #9 av: Lovebuffen

Superbra att få så här noggrann beskrivning av hur man rengör ögonen!! Väldigt BRA initiativ!!  TACK för det!

Så en superdum fråga......Generad.......hur sätter ni på potatismjölet under ögonen? Jag menar, så de inte får det i ögonen! Duttar ni på med ett finger, eller?
Vore jättetacksam för svar!  

 

Anmäl
2007-07-23 23:05 #10 av: Kittentotts

#9 Ja det el så med en likadan som du andvänder till ögonskuggor som går köpa på HM el sminkbutiker, finns ju även små kammar med liten borste man själv har till ögonen då man sminkar sig som är bra tillbehör.

Anmäl
2007-07-24 02:09 #11 av: Lovebuffen

Okey, TACK för svar!! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.