Allmänt om katter

Att flytta tillsammans med katten

2007-08-18 22:48 #0 av: simzonites

Dags för byte av bostad? Är du kattägare så är det inte bara du som kan hamna i en stressad situation med allt som en flytt innebär. Även din katt kan bli påverkad av all aktivitet inför flytten, även miljöombytet kan ibland vålla problem. Så hur gör man då för att få flytten tillsammans med sin kattkompis att gå så smidigt som möjligt?

Funderingar kring detta med att byta bostad när man har katt har på nytt dykt upp hos mig eftersom vi själva precis har köpt hus.

När den nya bostaden har införskaffats är det en fördel om man har möjlighet att göra större renoveringar innan man flyttar in, har man som vi ett helt gäng katter så kan det bli ganska jobbigt att ha dem i röran som en renovering innebär. Dessutom kan det ju innebära en risk för katten att vistas bland målarfärg, rengörning, spikar och diverse verktyg. Har man hantverkare till hjälp uppstår det problem om man inte kan stänga in katterna i en del av bostaden, där hantverkarna inte behöver vistas, mycket spring in och ut genom ytterdörren kan innebär att att en nyfiken eller skrämd katt försvinner ut. Är katten dessutom rädd för främmande personer blir det stressande att ha okända människor som bankar och för en hel del oväsen under arbetet.
Personligen känner jag också en viss misstänksamhet mot att ha helt främmande människor hemma hos mina katter om jag själv inte har möjlighet att vara där, alla är ju inte lika stora kattälskare som vi själva.

När det blir dags att packa och flyttkartongerna börjar bilda berg där hemma reagerar katter väldigt olika - allt från att vara totalt oberörda, till nyfikenhet eller med att protestera mot att de undrar vad som händer i deras revir. När min systerson packade inför sin flytt började deras katt Dumle kissa i flyttkartongerna, inte nog med det han gjorde sitt stora behov på husses nattduksbord, inte alls trevligt, eller hur? En mycket upprörd systerson ringde sin moster och berättade hur katten som var uppfödd hos henne betedde sig. Jag förstod att Dumle reagerade starkt på att alla saker i hans hem packades ner i lådor och hans tillvara ställdes på ända. Det hela löste sig genom att Dumle fick flytta hem till min syster medans hans husse och matte installerade sig i den nya lägenheten. Det var inga problem hemma hos min syster med honom och när han kom hem till sin familj i den nya lägenheten, då den var möblerad och klar återkom inte problemen.
Jag pratade med hans husse om hur förra flytten varit - tja den gick väl bra, vi flyttade allt och hämtade till sist Dumle. Ni gjorde vad - utropade jag, lämnade ni honom kvar till sist? Inte undrar på att Dumle reagerade som han gjorde inför den andra flytten, han trodde väl att han skulle bli lämnad kvar till sist även den här gången. Även om det bara var för några timmar så hade nog oron uppkommit. Vad har min husse och matte tagit vägen med alla saker? Ja det är åtminstone min tolkning, jag kan tala om att jag tog min systerson i örat för detta Flört

Så tänk på att det kan vara bra att flytta några av möblerna och möblera ett rum på det nya stället och installera katten där. Sedan är det bara att flytta resten av grejorna i lugn och ro. Jag tror att detta gör att man unviker att skapa stress hos katten.

Har man en katt som får gå ut kan det följa problem med detta. Katten ska skaffa sig ett nytt revir, kanske i andra katters redan inmutade områden. Om du har kattlucka och katten efter  flytten plötsligt börja kissa på andra ställen än i lådan så kan detta beror på att katten känner en osäkerhet i det nya hemmet med de nya katterna i grannnskapet. En kattlucka kan göra att katten känner sig otrygg i sitt eget hem. Kanske har det fungerat bra på det ställer man tidigare bodde på, det kanske fanns färre katter i närheten, eller också var det din katt som var "herre på täppan".

Jag hoppas att ni som står inför kommande flytt fått några användbara tips. Kanske har ni själva några erfarenheter eller råd som ni vill dela med er av?

/Lotta

Datum för publicering

  • 2007-08-18

/Lotta

Anmäl
2007-08-18 23:40 #1 av: Marita-L

Allt är ju rörigt å förvirrande för de flesta men snart är allt glömt och det nya hemmet blir en trygg plats.

När en av mina syskon flyttade så hade hon låst in katterna så ingen skulle springa ut när dörren stog öppen och alla flytt killar kom men när sista lasten kom och hon packade upp en låda så var en katt där i och hade åkt bak i flyttlastbilden aaahhh tur gick det bra men oj vilken chock..

Anmäl
2007-08-18 23:54 #2 av: simzonites

#1 Det är ju så olika från individ till individ hur de reagerar på olika saker.
Vilken tur att katten i flyttlådan vad med fram till nya hemmet Skrattande

/Lotta

Anmäl
2007-08-19 01:16 #3 av: LinaK

Tack så mkt! Den första oktober flyttar vi ner från Örebro till Småland så jag är väldigt tacksam för denna artikel. Men det ska nog gå bra, mina katter har lätt att anpassa sig till nya miljöer.

// Lina

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2007-08-19 03:19 #4 av: Annkis54

jag har ju haft katt i hela mitt liv
när jag har flyttat så har vi gjort iordning ett rum som du säger..o så har katterna fått vara där medans resten görs färdigt..sen när vi själva har installerat oss så får katterna komma ut o nosa runt
har inte haft några som helst problem nån gång med detta
men jag har heller aldrig flyttat en ensam katt. utan de har alltid haft sällskap

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2007-08-19 03:56 #5 av: heliotropes
#4 jag har också haft och gjort som du, jag har haft minst 2katter och jag har flyttade med dom 5 ggr på 5år..nu har jag varit bofast i 18½ år...jag tror jag tröttnade på att flyttaFundersam

Eva // medarbetare på Perser


Anmäl
2007-08-20 19:18 #6 av: Kittentotts

Vi ska flytta nu 1/9, i flytten har vi bestämt att göra i ordning katternas nya rum allra först som är i anslutning till köket. Vi kommer sen ha grind dörr i köket så de ser oss genom fönster och dörr medans vi flyttar, samtidigt har de sina kattpelare, leksaker och allt klart när de kommer till nya stället direkt. Vi längtar nått enormt nu, räknar dagarna.

Anmäl
2007-08-20 21:17 #7 av: ophelia

Verkar ju vara en perfekt lösning Carina.Kissarna ser er men är trygga bland sina saker.Lycka till med flyttenSkrattande

Anmäl
2007-08-21 13:00 #8 av: Summerwinds

Jag har flyttat ganska många ggr de senaste åren. Först till min första lägenhet, sen till studentlägenhet, sen till hus -slut med killen, hem till mamma & pappa 2-3 månader och sen till min nuvarande lägenhet.

Jag har varit noga med att katterna inte är kvar när man lastar och plockar ut allting och att de kommer till det nya stället när det mesta är färdigt. Fast det är kanske inte alltid det går att lösa om man inte har någon katterna kan få bo hos i den övergångsperioden (några dagar). När de då kommer till det nya stället står alla möbler, klösträd på plats och allt annat de känner igen finns där.

Windy har flyttat med mig alla ggr och har hängt med överallt. När jag flyttat har de andra katterna luktat och snokat omkring, sen tar det ju ett litet tag innan de vänjer sig vid nya intryck/dofter/ljud/grannar osv innan de blir riktigt trygga. Windy går ett varv och liksom -Jahaja, då bor vi här nu då...sen går hon och käkar Flört

Anmäl
2007-08-21 17:00 #9 av: Kittentotts

Våra tog förra flytten bra! Jag hoppas det går bra denna gången med.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.