Hälsa

Faror för katten i jultider

2008-12-16 14:02 #0 av: simzonites

Nu närmar vi oss jul, för de flesta en härlig tid med värme och gemenskap. Men med julen följer också en del faror för våra fyrfota vänner. Att behöva uppsöka veterinär på jourtid under julhelgen vill man ju helst undvika.

 I vintermörkret tänder vi fler levande ljus än vanligt, tänk på att använda ”kattsäkra” ljuslyktor eller ställa ljusen på ställen där katten inte kommer åt dem. En nyfiken kattnos kan lätt få svedda morrhår, en viftande svans kan komma för nära eldslågan och fatta eld, yviga långhårspälsar är ännu mer utsatta. I lindriga fall resulterar närkontakten med ljusen några svedda pälshår men i allvarliga fall brännskador för katten och risk för att elden sprider sig, en skrämd katt med eld i pälsen som flyr in under soffan kan sluta med ett nedbränt hus.
Även elektriska adventsljusstakar kan leda till eldsvåda om katten råkar välta dem.

Det bästa är att använda okrossbart julgranspynt, kulor i glas som dessutom hänger långt ner och lockar till lek, kan ramla i golvet och bli till vassa skärvor som kan ge sårskador på trampdynorna. Har man en katt som lockas av att klättra i granen så är det bäst att ha en tung och stadig julgransfot samt förankra granen i taket eller väggen.
Julgransglitter är också farligt för katten, det lockar till lek och om katten tuggar i sig det kan det bli allvarligt.

Även snören på julklapparna innebär en risk för katten och kan det kan bli livshotande om de tuggar i sig dessa.img238.gif

En del av julens blommor och växter är giftiga för katten; amaryllis, azalea, idegran, julros, hyacint, julstjärna och mistel för att nämna några. Om du misstänker att din katt har satt i sig något giftigt kontakta Giftinformationscentralen eller veterinär för att få veta om katten måste behandlas. De vanligaste symtomen vid förgiftning är kräkningar och diarré. Vid vissa förgiftningar ses också andningssvårigheter, kramper och förlamning. Om katten har blivit förgiftat skall en veterinär kontaktas så att behandling kan ges så snart som möjligt. Behandlingen vid förgiftning går ut på att se till att så lite som möjligt av det giftiga ämnet tas upp av kroppen och att ämnet kan utsöndras från kroppen så fort som möjligt. Om din katt får tar för sig av maten på julbordet kan det leda till diarré. Men några smakbitar av julskinkan kan man lugnt ge den.

 Har någon av era katter råkat ut för något i samband med julen? Berätta gärna!

Önskar alla en fridfull jul tillsammans med era katter.

/Lotta

Anmäl
2008-12-16 17:00 #1 av: Annkis54

Bra skrivet Lotta
genom åren så har jag säkrat mer o mer:)

det som finns idag sitter fast med häftmassa
ingen gran
inga blommor utom de som sitter i taket:)
inga julklappar med snören på
tråkig jul?? nääääääääääää :):)

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2008-12-16 19:37 #2 av: Kittentotts

Vilken bra artikel du skrivit Lotta

Ja nu för tiden kan man ju glömma alla JulblommornaSkrattandeFast jag brukar säga vi har de finaste blommorna i detta området, katterna ligger ju på rad i fönstrenGlad

I flera år har vi haft en plastgran, den binder vi fast, i hänger kulor av plast, små ljus, allt sätts fast extra mkt. Visst brukar vi ha julgranskulor över golvet varje dag, jättekul tycker kissarna.

Julklapparna ligger i en egen sydd tomtesäck vid granen

Alla jultomtar, änglar mm sitter fast med limpistolens hjälp, åh vad jag älskar mina 3 limpistoler, de får allt sitta kvar, och..det är bara pilla bort limmet om man inte vill ha sakerna där sen

När man haft sina älsklingar några år så lär man sig mer o mer saker för att ändå kunna ha julefint

Folk ute LER då de ser vår köksfönster med alla tomtar på den extra fönsterbrädan en bit ovan den andra. Ja katternas fönsterbräda står inget på

/ Carina

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.