Boktips

Boktips! Bibliotekskatten Dewey

2008-12-18 15:26 #0 av: simzonites

Bibliotekskatten Dewey : en småstadskatt som älskades av hela världen av Vicki Myron och Bret Witter.

En bok att kura ihop sig med under filten i soffan så här i jultider. 9789177387800.jpg

Här är ett litet urdrag ur bokens första kapitel:

"Ett djur. Jag tror det finns ett djur i bokinkastet.
Det var då jag hörde det, ett lågt kurrande under metallocket. Det lät inte som ett djur. Det lät mer som en gammal gubbe som försökte harkla sig. Men jag tvivlade på att det var en gammal gubbe. Inkastets öppning var bara några centimeter bred, så det skulle ha varit ganska svårt att klämma sig igenom. Det var ett djur, det tvivlade jag inte på, men vad för slags djur? Jag ställde mig på knä, sträckte mig fram mot locket och hoppades att det var en jordekorre.
Det första jag kände var en iskall vinpust. Någon hade pressat in en bok i återlämningsluckan, men den hade fastnat, så att luckan stod öppen. Det var lika kallt i lådan som det var utomhus; kanske ännu kallare, eftersom lådan var klädd med metall. Man kunde ha förvarat djupfryst kött i den. Jag höll fortfarande på att hämta andan när jag fick syn på kattungen.

 Den låg hopkrupen i lådans främre vänstra hörn, med sänkt huvud, och benen indragna under sig i ett försök att göra sig så liten som möjligt. Böckerna låg i högar huller om buller överst i lådan, så det var svårt att se hela katten. Jag lyfte försiktigt på en bok för att kunna se bättre. Kattungen lyfte huvudet och såg på mig, långsamt och sorgset. Sedan sänkte den huvudet och sjönk ner i sitt hål. Den försökte inte de tuff ut. Den försökte inte gömma sig. Jag tror inte ens den var rädd. Den hoppades bara på att bli räddad."

l34303826286_3363.jpg

"En sann berättelse för alla kattvänner. En kall vintermorgon hittar en bibliotekarie en utsvulten och frostbiten kattunge i bibliotekets bokinkast. Personalen tar sig an katten, och trots en hel del motstånd lyckas de få behålla sin bibliotekskatt. Dewey blir en symbol inte bara för biblioteket utan också för hela den lilla staden Spencer. Vi lär känna många färgstarka och gripande livsöden i denna sanna historia om en katt som blev känd och älskad i hela världen. När Dewey dog 2006 stod hans dödsruna att läsa i över 300 tidningar världen över.

Vicki Myron är bibliotekarien som hittade katten Dewey den där kalla januarimorgonen. Hennes eget liv är lika mycket en framgångssaga som Deweys som hon skickligt väver samman med sin egen."

dewey3.gif

På den här sidan kan du läsa mer om Dewey!

/Lotta

Anmäl
2009-02-21 18:26 #1 av: MyTwiggs

Jag har läst den boken Skrattande

Den är verkligen rar!

Anmäl
2009-04-25 00:00 #2 av: Mona22

samma här. den var verkligen gripande på sina ställen.

Anmäl
2009-04-25 07:45 #3 av: ixidixi

Tack för tipset! Den måste jag läsa!

Kram Chatrine

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.