Avel och uppfödning

Kemisk kastrering på katt.

2010-01-18 20:57 #0 av: Annkis54

n/a

 

Kemisk kastrering på katt. Chipkastrering Suprelorin

 

Jag ska försöka göra en liten sammanfattning av vad jag har fått fram när jag har sökt på nätet o pratat med uppfödarkollegor och andra personer.

Jag tycker att det låter väldigt intressant
jag läste mig till lite som jag föll för o skrev ner lite punkter som var intressant för mig

 

Det jag skriver här nedan är olika personers kommentarer o erfarenhet till detta, blandat med mina kommentarer om detta. Vissa av inläggen kommer härifrån Pif.
*Vad jag har lyckats läsa mig till så verkar det ganska vanligt i europa att man chipkastrerar sin katt.

*Jag var på en middag för ett tag sen med ett gäng och pratade lite om detta...där fanns det hundägare som hade detta till sina o det funkar alldeles utmärkt. I deras fall var det en koll innan kastrering.
*Ang hundar så får de inte ställas ut förrän 6 månader efter det har gått ur kroppen...
*nån hade mailat sverak å frågat o det var uppe till diskussion hur de ställer sig till detta med utställning...
Vad andra förbund anser om detta vet jag inte.
men hur ska nån på en utställning veta om katten har detta eller inte?
Vi kanske ser en massa kemiskt kastrerade katter på utställning utan att veta om det.
På hanar så förminskas ju testiklarna...o det kanske är orsaken till att en del domare känner efter i baken på hanar:):)
Men på honor...hur ska nån veta om honan är kemiskt kastrerad eller inte,
om ägaren själv inte säger det alltså:)
Sen var det nån som skrev att de föredrog att avvakta med utställning ett tag om de hade såna problem med katten så att de valde en kemisk kastrering...ett tag:

Chippet innehåller endast naturliga hormoner och fungerar helt enkelt så att det "talar om " för kroppen att den inte behöver producera mer könshormon, utan att den har tillräckligt. Produktionen avstannar helt enkelt och katten blir "kastrat". Urinen slutar lukta, hankatten slutar strila och ropa på tjejer. Vilket i sin tur leder till att katten har mer tid att äta och gosa istället för att springa runt och vara hormonstinn. Dom sätter även päls som en kastrerad katt gör.

Givetvis finns det många frågetecken när det gäller sånt här men om alla berättade det som dom visste så skulle man lättare kunna på lite mer info om ev. biverkningar och sånt. En sanning är iaf att vi i norden har problem med att våra honkatter får livmodersinflammation pga att vi ger dom p-piller. Piller som faktiskt är tillverkade för människor egentligen. En anledning till allt hemlighetsmakeri när det gäller detta tror jag beror på våra utställningsklasser. En katt med ett chip beter sig som en kastrerad katt men tävlar emot fertila katter. Hur rättvist är det???

Sen kan man ju alltid diskutera varför man inte kastrerar sin katt på vanlig väg istället? Några anledningar kan vara t ex:
¤ Man vill hålla en hane fertil så att man kan para med honom året därpå men man har ingen möjlighet att ha en strilande hane så länge.
¤ Man har två hanar som inte funkar så bra ihop. Kanske kan man då sätta in ett chip på en av dom så att den i den andres ögon blir kastrat.
¤ Man har en katt som inte går att söva för operation.
¤ Man har en hona som får ständiga livmodersinflammationer.

-Tydligen minskar testiklarna i storlek under p-stavens verktid och när man märker att de börjar växa igen så är katten också fertil igen

-I Holland sätter man in implantatet i både hankatter och honkatter, men fortfarande på egen risk, eftersom man inte forskat färdigt....

-När de har chipet ska testiklarna krympa ihop till de nästan inte kan kännas..

-En liten tanke bara som kan vara bra att veta: Ofta blir hunden "värre" ca 7-10 dagar efter det att man satt in chippet!


Denna skift gör inga anspråk på att vara korrekt eller vetenskaplig.

 

 

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2010-01-18 21:16 #1 av: Mirra

Jätteintressant artikel, men jag tror att jag ska prova p-piller

först på min fertila hane Obestämd än så länge går mina båda hanar

bra ihop. Hoppas att det fortsätter så, vi får väl se när Qingstone

kommer igångGlad vilket kommer att bli spännandeFlört

 

// Rosie

Anmäl
2010-01-22 13:42 #2 av: Headturners

Ja undrar vet någon vad detta chip heter? och har det gjorts på honkatter i sverige? Detta hade varit perfekt för min 11 åriga dam som löper jämt, och jag vill inte söva henne

Sussie

Anmäl
2010-01-22 13:59 #3 av: Headturners

här hittade jag nått, kan de va detta tro?

http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20051113000016&DocTypeID=4&UserTypeID=1

Anmäl
2010-01-22 14:45 #4 av: Annkis54

#3 haha Sussie
yes...det står det högst upp i inlägget

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2010-01-22 15:02 #5 av: Headturners

Hahahahaha jag e helt förvirrad Annki nu ser jag ju deSkämsSkrattande

Vet du om det har gjorts på honkatter i sverige?Foten i munnen

Glad

Anmäl
2010-01-22 15:51 #6 av: Annkis54

nej..o jag frågade min vet när jag var uppe o vaccinerade häromdagen..o han hade bara testat på hanar
men hade jag en hona som "behövde" så hade jag nog testat:)

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2010-01-22 15:54 #7 av: Headturners

Ja ska nog ta det med våran vet. nästa gång, skulle vara så skönt att slippa söva å kastreraGlad

Anmäl
2010-01-22 17:40 #8 av: Annkis54

o glöm inte att skriva här så vi vet vad vetten sa o hur det gick

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2010-02-02 00:26 #9 av: Annkis54

på nåt vis så hamnade jag på nån diskussionssida igen om detta o jag klistar in lite därifrån:)

 

Nu har även hans svarthaka försvunnit, det var ett tag där han hade ganska stora "bölder" på hakan som innebrännare liksom...urk....men nu är det borta och hans lilla haka är finare än någonsin. Jag har iofs hjälp till med att tvätta lite

Han har fått mycket finare päls också, inte alls lika fet, fetsvansen är också ett minne blott!

 

I dagsläget (oktober 2009) är det tillåtet att ställa ut katter som står på hormonpreparat, som t ex p-piller (progestiner och androgener). Av den anledningen kommer inte förbundet att göra någon åtskillnad mellan användandet av gonadotropinfrisättande hormoner (Suprelorin, Deslorelin) och ovan nämnda hormonpreparat. Därmed räknas Suprelorin, Deslorelin som tillåtna substanser.

 

Jag tycker att det här verkar vara ett mycket lovande preparat för hankatter. Att kunna ha en hankatt fertil länge nog att kunna testa för HCM etc. när katten blivit några år gammal skulle ju vara till god hjälp för att få bort ärftliga sjukdomar. MEN det har ju fortfarande inte gjorts någon officiell forskning angående hur preparatet påverkar katter, så veterinärer sätter ju in det i katter på ägarens egen risk (det är ju inte godkänt för katt).

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2010-02-02 00:36 #10 av: MonicaLagerquist

Undrar hur försäkringsbolagen kommer att ställa sig till det här preparatet om katten blir sjuk av det.Eftersom att det inte är godkännt för katt.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2010-04-05 21:06 #11 av: Marita-L

Sitter här å funderar på om man chipar ( kemisk kastrering) sin hane och skall ställa ut honom..vad går han som då ? kastrat för ett år? FlörtObestämd

När domaren känner på hans heliga så finns det nästan inget där Obestämd

Anmäl
2010-04-05 22:28 #12 av: Annkis54

ja..eftersom det var tillåtet enligt SVERAK´s regler...
så ska väl ingen säga nåt:):):)

 

 

Perser o Exotic vitfläck
www.annkriellas.se

Anmäl
2012-02-10 10:33 #13 av: Marita-L

putt.

 

Anmäl
2012-02-10 12:23 #14 av: mallabralla

men om det inte är godkänt på katt, hur kan då veterinärer göra det? vet att inte alla gör det men som någon nämde om försäkringsbolagen, en kastrering får man ju inte ut på försäkring i vilket fall som hälst och om det blir komplikationer så bör det ju räknas som något separat? vet ej, funderar bara lite kring detta, jag ville ha p-piller till min hankatt men blev nekad hos vet, de ville inte skriva ut till hankatt :(

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2012-02-10 12:27 #15 av: MonicaLagerquist

#14

Jag har haft kontakt med de flesta försäkringsbolag och om du använder ett kastreringschipp på din katt så kommer de inte att ersätta något som DE kan relatera till chippet.Eftersom att vi vet att försäkringsbolagen är vinstdrivande företag så kommer de väl att tolka allt från brutet ben till ögonptoblem  som biverkning av chippet.Flört

Jag skulle  inte våga chippa någon katt.dels för att det har förekommit allt för mycket biverkningra och att det ännu inte är klarlagt vad det kan ge för biverkningar på katten.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2012-02-10 13:14 #16 av: mallabralla

#15

eller hur hahahah.

nej jag vet! det finns ju risk att katten blir steril forever, och har hört de som börjat strila efter verkningstiden, blivit agressiva. men hoppas och tror de kommer utveckla detta mer och mer ju tiden går så i framtiden kanske det är så pass beprövat att man vågar testa :)

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2012-04-04 07:41 #17 av: Headturners

Tänkt att ringa min vet. idag för att höra om dom gör detta.. Har en ny hane på ingång och därför vill jag chippa min andra hane.. Nu är det ju så ofantligt många som har chippat sina hanar och jag har inte hört något negativt alls om det..

Anmäl
2012-04-04 12:16 #18 av: Erna

Vår huskatt Petter som redan var kastrerad, men fortsatt att strila inne, fick Suprelorin chip som ett sista försök. Veterinären poängterade att det inte var utprovat tillräckligt på katter ännu.

Det är 2 år sedan och han har inte strilat en enda gång sedan dess, utan kan sova i sin mattes säng. Inga biverkningar alls.

Personligen försöker jag att undvika p-piller, eftersom jag upplevt flera honor som fått juvercancer efteråt. Jag sätter aldrig in p-piller på unghonor, för det har bara blivit bekymmer senare när jag försökt att få katten dräktig, de få gånger jag försökt.

Undrar hur man gör om man vill tävla en hane med chipet inne en period. Först champion och däremellan kastrat? Sedan fortsätta som okastrerad. Eller?

Huvudfrågan är väl, för oss uppfödare, om en chippad katt blir normalt fertil efteråt, utan biverkningar, om man tar ut chippet.

Anmäl
2012-04-04 12:46 #19 av: A_KickEm

På SVERAK får man ställa ut hanar som hanar även om dom har chippats m Suprelorin.

Cippet upphör ju att verka efter en tid,  6mån - 12 månader säger dom men det finns ju exempel på upp mot två år också. Jag har funderat på det där med att ta ut chippet i förtid så att säga - det gäller ju bara att hitta det och att det är rätt chip som tas utCool Min rexhane är chipkastrerad och det är nu snart 11 månader sedan. Än så länge inga tecken på att det börjar bli verkningslöst.

 

Anmäl
2014-01-15 17:28 #20 av: Ellenfyrkant

Hur ser det it idag? Tar försäkringsbolagen fortfarande avstånd till dessa?

Anmäl
2014-01-15 21:20 #21 av: frukove

Jag vet inget- men alla man pratar med säjer att det funkar.

SOLkatten har bett vår veterinär att ha en föreläsning och info om chipmärkning innan vårt Årsmöte i februari.Det blir intressant att höra.

Hon har visst tidigare inte velat göra det för att det varit för lite forskningar på biverkningar på katt.Men nu .gör hon det!


Anmäl
2014-01-16 07:49 #22 av: Ellenfyrkant

#31 Låter spännande! Uppdatera gärna här efteråt :)

Anmäl
2014-01-17 20:09 #23 av: dramaQ

#20 Mitt försäkringsbolag har inga synpunkter på Supreloin chipp på katt, annat än att det ej ingår i veterinärvårdsförsäkringen då det används som förebyggande. Vad skulle bolagen ta för avstånd menar du?

#21 Jag har chippkastrerat en av mina hanar nu för 4:e gången, med kattungar emellan chippen. Inga problem och ett bra alternativ när man ibland inte har användning av en viss hane, eller vill tävla dem i full kondition.

Nästan bara positiva erfarenheter, enda negativa hittills är väl i så fall priset. Jag får betala ca 1200 :-

/D

Anmäl
2014-01-20 08:44 #24 av: MonicaLagerquist

#23 Vid ev biverkningar av chippet så gäller inte försäkringen.

Blir katten infertil efter chippet så får du inte ut något på avelsförsäkringen.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2014-01-20 19:22 #25 av: dramaQ

#24 Vilket bolag säger så?

/D

Anmäl
2014-01-21 09:51 #26 av: MonicaLagerquist

#25 Jag mailade runt för något år sen och samtliga bolag svarade att de inte ersätter om man använt ett icke godkänt preparat.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2014-01-21 18:11 #27 av: dramaQ

#26 Ja, du har helt rätt kollade med mitt försäkringsbolag. De säger även att de ej ersätter avelsvärdet för "icke ersättningsbar skada", dvs det gäller även komplikationer efter P-piller på honkatt, som juvertumörer och eventuell infertilitet.
Å andra sidan har jag inga avelsförsäkringar ;-) 

/D

Anmäl
2014-01-22 16:14 #28 av: Silvestris

#9

Det finns ganska mycket forskning om Suprelorin på katt (både hanar och honor), preparatet är bara inte godkänt för katt. Det beror antagligen på att Virbac inte har ansökt om godkännande på katt på den svenska marknaden. De har sannolikt bara ansökt om godkännande på hund eftersom det är där de har sett en marknad (vi kastrerar ogärna hundar kirurgiskt här, men använder andra p-medel). Om jag inte missminner mig är Suprelorin inte godkänt för hund eller katt i USA, men för iller. Detta för att det var på illersidan man såg en marknad. Hundar och katter kastreras kirurgiskt i USA.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.