2010-02-26 16:38 #0 av: Annkis54

När en katt börjar kissa på golvet brevid lådan eller lägger sin avföring i sängen är det inte roligt. Här kommer det lite råd vad man bör göra och tänka på. Råden här gäller ej könsmogna okastrerade katter.

A och O, ha alltid det rent i deras låda, katter är väldigt renliga djur.

Kolla upp katten hos veterinären så det inte rör sig om något medicinskt.

Kissandet är många gånger ett tecken på otrygghet och vantrivsel.

Här kommer det lite andra orsaker till att katten har blivit orenlig, man måste tänka bakåt i tiden, hur det var då orenligheten började. En katt kan lätt bli låst i sitt beteénde, fast orsaken till varför är borta sedan länge.

1. sandbyte.......lätt att åtgärda, byt sand. 

2. flytt...........försök med nedanstående tips.

3. bråk i familjen............bli sams eller skilj er. Försök sedan med nedanstående tips.

4. nytillskott i familjen...........försök med nedanstående tips.

5. allmänt rörigt och otryggt.........ni kanske inte ska ha katt. 

Har katten börjat kissa brevid lådan och på annat så ska man aldrig börja skälla och storgräla på katten, det försämrar det hela. Ser man när katten kissar där den inte ska, lyft bara upp katten , ta den till lådan. Helst ska man bara nolla sina egna känslor och tankar inför detta kissande eller bajsande, det är inte det lättaste alla gånger, men brusar man upp är det långt ifrån att katten uppfattar det som något negativt utan ser det som ett svar på sin bön.

Avföring är deras starkaste sätt att tala om att något är fel.

Är det sängkläderna som blir utsatta måste katten stängas utanför sovrummet, detta för att beteéndet måste brytas.

Rengör ordentligt på de ställen katten har varit och kissat, jag kan rekommendera Cillit Bang för badrum, den tar effktivt bort både lukt och kisskristaller. Man ska eftertorka ordentligt med vatten. Använd aldrig klorin på dessa ställen. Men använd gärna klorin vid lådrengöringarna då vissa ämnen i klorinet påminner om deras egna urindoft.

Kissar katten på bestämda ställen kan man placera ut extra lådor på de ställerna, allt för att ge katten vägledning. Det finns produkter på marknaden som ska fya katten att inte vilja kissa, där det sprutas på det aktuella kiss-stället, men då jag vet att katter reagerar så olika på dofter tror jag inte riktigt på dessa.

Envishet och tålamod brukar ge resultat, så ge inte upp din fyrbenta vän. De blir lika fort rumsrena som de blev icke rumsrena.

Artikeln skriven av Eva Engvall // S*Heliotropes

Eva // medarbetare på Svensk Natur & Perser

www.heliotropes.se & heliotropes.zoomin.se