Annons:
Etiketthälsa
Läst 18522 ggr
simzonites
1/26/07, 11:47 AM

FORL Tandsjukdom hos katt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

FORL; Feline Odontoclastic Resorptive Lesions, är en tandsjukdom hos katt. Det är kattens permanenta tänder som drabbas genom att de gradvis resorberas och så småningom fraktureras av. Då man ännu inte känner till vad som utlöser resorption av permanenta tänder vid FORL kan man varken förebygga eller bota sjukdomen. De senaste 40 åren har det skett en ökning av förekomsten av FORL. Man har sett att hos perser debuterar FORL vid tidigare ålder än hos andra katter.

Det första tecknet på att Simzon min ena hankatt inte mådde riktigt bra var att ha hade dålig andedräkt i perioder. Jag tyckte också att han kunde verka nedstämd och inte lika aktiv som tidigare. Detta satte jag dock i samband med vår flytt och att han i samma veva blivit kastrat. Han åt som vanligt, kanske något mer blötfoder men även torrfoder. Jag tyckte också att det tog tid för honom att komma tillbaka i kondition efter kastreringen. Förutom dålig andedräkt började han dregla och ha tungspetsen ute, jag kollade hans tänder för att se om han hade tandsten men det fanns inget synligt. Nu bokade jag tid hos veterinären för att få veta vad som var fel. Vid första anblicken kunde inte veterinären se någon tandsten heller men på grund av den dåliga andedräkten så rekommenderade han sövning och undersökning av tänder och munhåla. Tid för detta bokades några dagar senare så att Simzon skulle hinna påbörja antibiotikabehandling innan eventuella ingrepp.

När Simzon låg i narkos ringde veterinären upp mig och sa att de hittat angrep av FORL på flera av Simzons tänder. Detta syntes inte förrän man i narkos lyfte upp tandköttet och då såg flera blottlagda pulpor och hårt angripna tandhalsar i både övre och nedre vänster käke. Veterinären ville nu ha klartecken att dra ut de drabbade tänderna eftersom de var så svårt angripna. Självklart sa jag, gör det som ni måste göra. I huvudet surrade dock frågorna, kommer han att mista alla sina tänder nu, hur länge kommer han att kunna leva och framför allt jag måste få veta mer om FORL! Sagt och gjort, kattböckerna åkte fram ur bokhyllan men där fanns endast korta beskrivningar av sjukdomen om den ens fanns nämnd. Internet är i sådan här lägen en "gudagåva" för att söka information. Jag lyckades hitta ett examens arbete av en veterinärstuderande vid namn Charlotta Lidholm om sjukdomen FORL. I detta hittade jag bra och lärorik information. Jag har förstått att det är många som liksom mig inte vet så mycket om den här sjukdomen hos våra katter och därför tyckte jag det kunde vara intressant att skriva om det här i tidningen. Jag har försökt att förenkla texten så att den ska bli mer lättförstådd för "oss vanliga människor" men en del ord måste hänga med och på slutet finns en liten ordlista.

Förkortningen FORL står för Feline Odontoclastic Resorptive Lesions och är en allt mer vanligt förekommande tandsjukdom hos tamkatten och andra kattdjur. Det är kattens permanenta tänder som drabbas genom att de gradvis resorberas och så småningom fraktureras av. Av okänd anledning triggas odontoklaster att resorbera roten på permanenta tänder; något som bara fysiologiskt sker av mjölktandsrötter i samband med tandömsning. Processen anses i vissa stadier vara mycket smärtsam. Då man ännu inte känner till vad som utlöser resorption av permanenta tänder vid FORL kan man varken förebygga eller bota sjukdomen. FORL är en relativt nyupptäckt företeelse, den tidigaste dokumentation gjordes 1930. De senaste 40 åren har det skett en ökning av förekomsten av FORL. Man har ej kunnat visa ett klart rassamband men eventuellt kan det vara vanligare hos raskatter. Det enda som har kunnat fastställas signifikant i mer än en undersökning är att FORL sällan uppträder hos katter yngre än två år. De flesta lesionerna uppträder vid 4-6 års ålder och sedan ökar prevalensen och antalet drabbade tänder med stigande ålder.

Man har sett att hos perser debuterar FORL vid tidigare ålder än hos andra katter. Det är oklart om något av könen är mer mottagliga än det andra, man har heller inte sett något samband med kastration eller kastration i låg ålder. 

Många katter med FORL har symtom som kan härledas från munhålan. Till symtomen hör nedsatt aptit eller helt avsaknad av aptit, dålig andedräkt, viktminskning, uttorkning och ökad salivering. Katten föredrar ofta att äta mjuk mat och kan eventuellt spilla och tappa maten när den äter, dem slickar sig om munnen, den kan ha huvudskakningar och nysningar. En del katter uppvisar ospecifika symtom som stillhet, aggressivitet eller på annat sätt förändrat beteende.

Även för veterinären kan symtomen vara mycket svåra att tolka. Många gånger upptäcks lesionerna i samband med annan undersökning men ofta missas de, dels på grund av att de täcks av tandsten - den ojämna tandytan vid FORL är utmärkt underlag för att plack och tandsten skall få fäste - dels på att håligheterna ovan tandköttskanten ofta fylls med granulationsvävnad vilket kan göra dem svåra att upptäcka. Vid inspektion ses FORL som hårdvävnadsförlust, vilket kan vara allt från små emaljdefekter med oregelbunden yta i tandhalsområdet, till delvis eller nästan fullständigt resorberade eller frakturerade tänder. Ibland kan hela kronan ha brutits av. FORL-lesioner kan upptäckas under tandköttskanten eller under granulationsvävnad. Ett reflexmässigt svar på smärta i munhålan hos katt är klapprande käkrörelser och slickrörelser med tungan, även under generell anestesi. Båda dessa reflexer kan ibland utlösas vid beröring av drabbade tänder.

För att diagnosticera FORL är röntgen ett nödvändigt redskap. Alla kattens tänder bör röntgas då lesionerna kan förekomma på samtliga tänder. Tänder som kliniskt tycks saknas kan upptäckas vid röntgenundersökning som helt eller delvis benomvandlade s.k. spökrötter där kronan brutits av. FORL kan starta var som helst längs hela tandroten.

Det finns för närvarande ingen behandling som avbryter eller läker FORL. De behandlingar man kan använda sig av har till syfte att minska kattens smärta och inflammation i munnen. Olika behandlingar har prövats genom åren, de flesta med otillfredsställande resultat. Fluorlack på mycket tidiga lesioner, har dock ingen bevisad effekt. Fyllningar har man också provat men den här behandlingsformen har man idag i stort sett frångått eftersom fyllningarna lossnad och katterna uppvisade ytterligare framskriden FORL. I dagsläget är extraktion, utdragning av tänderna i princip det enda alternativet. Detta kan låta radikalt men då målet är att få katten smärtfri och minimera inflammationen i dess mun är detta den hittills mest accepterade metoden att uppnå målet. I de fall där FORL ej är komplicerat av parodontit och/eller rotabscesser kan kronamputation vara ett alternativ. Tandens krona amputeras i höjd med käkbenet och man lägger sedan över en flik av tandköttet. Rötterna lämnas kvar i käkbenet där de i de flesta fall helt omvandlas till ben. Behandlingen medför dock en risk för komplikationer och bör följas upp med röntgenundersökning.

Fakta om kattens tänder

Kattens tänder börjar bildas redan under fosterstadiet och redan vid födseln finns kattens permanenta uppsättning tänder i käkbenet. Tandömsningen startat vid ca tre till fyra månaders ålder och är oftast avslutat vid fem till sex månader. Katten har 26 mjölktänder och totalt 30 permanenta tänder. De permanenta tänderna i halva överkäken består av 3 framtänder (incisiver) 1 hörntand (canintand) 3 kindtänder (premolarer) och 1 mycket liten oxeltand (molar). I halva underkäken finns 3 framtänder, 1 hörntand, 2 kindtänder och 1 oxeltand.

Bilden är hämtad ur kattens sjukdomar av Ann-Marie Nilsson ICA bokförlag 2004.

Bilden är hämtad ur kattens sjukdomar av Ann-Marie Nilsson ICA bokförlag 2004.

Tandens anatomi, i en något förenklad version

Tanden består av tandben -dentin- vilket omsluter pulpan och ger tanden dess form. Rotdentinet täcks av ett tunt lager s k cement. Kronan täcks av emalj, vilket är kroppens hårdaste material. Vid tandhalsen möts cement och emalj kant i kant. Tänderna är placerade i fördjupningar i käkbenet -alveolarfickor. Till väggen i dessa är tandens upphängningsapparat, bestående av kollagena trådar fästad. Trådarnas andra ändar är fästade i cementet. I spalten mellan tand och alveolarvägg finns rottrådar, kärl och nerver. Samt en form av celler, vilka under vissa stimuli kan omvandlas till osteo- eller odontoklaster.

Käkbenet täcks längs tandraderna av tandkött - gingiva. Detta bildar grunda tandköttsfickor genom att epitelet fäster in mot tanden strax ovanför tandhalsen. Pulpan innehåller dentinbildande s k odontoblaster, bindväv, blodkärl och nerver.

Ordlista:

Resorbera - suga tillbaka

Granulationsvävnad - nybildad kärlrik bindväv under sårs läkningsfas

Lesioner - skada eller sjuklig förändring i organstruktur.

Plack - mjuk, vit eller gul (bakterie) beläggning på tandytorna

Prevalens - det relativa antalet sjuka i en viss sjukdom inom en viss befolkning vid en given tidpunkt.

Anestesi - bedövning

Kollagen - fibröst protein som utgör huvuddelen av den bindväv som ligger mellan cellerna.

Källförteckning:      

Feline Odontoclastic Resorptive Lesions (FORL) -en morfologisk beskrivning

av Charlotta Lidholm Examensarbete 2003:31 Veterinärprogrammet Veterinärmedicinska fakulteten SLU ISSN 1650-7045 Uppsala 2003

Kattens sjukdomar av Ann-Marie Nilsson ICA bokförlag 2004

Svensk Veterinärtidning nr 4/2005 artikel av vet. Johan Lindsjö

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2007-01-26

/Lotta

Annons:
simzonites
1/26/07, 12:08 PM
#1

Här kommer en artikel om FORL som jag skrev till vår klubbtidning förra året. Tänkte den kunde vara av intresse här på forumet.

/Lotta

/Lotta

Kittentotts-deleted
1/26/07, 12:14 PM
#2

Mycket intressant då denna sjukdom verkar drabba en del.jag känner till 3st fall nu hos nära vänner. Den kan ju drabba på olika sätt, en del mindre en del mer. En vän fick ta bort sin katt då den va så ung som 5 månader. Krama Simzon sötnosen!

Zolas
1/26/07, 2:11 PM
#3

Har två katter som haft dessa problem, veterinären fick rensa hela munnen på dem, de har inte en tand i munnarna ( nu ljög jag, en huggtand finns kvar, som sitter som berg.) Annars är de som små gamlingar, så söta, och så mjuka och goa när de ska tugga på en. Hi hi. Och de har absolut inga problem att äta, de äter allt till och med torrisar! Biter så det knakar, har ingen aning om hur de gör. En till har jag haft, kom jag på nu,  En hona som blev väldigt akut dålig i munnen, och fort! Hon rensades och gjordes så fin, men blev sjuk dagarna efter, infektionen hade gått vidare till njurarna som upphörde att fungera. Det var tragiskt, så visst kan det bli allvarligt också.

Uffe
1/26/07, 2:18 PM
#4

Jag har tack ock lov inte haft någon katt som drabbats, men jag vet en som råkat ut för det.

EddaM
1/27/07, 4:19 PM
#5

Ja Zolas det e ganska gott när de tuggar på ens finger, dina tandlösa goa katter=))

Madeleine, ägd och uppfostrad av fem pälsklingar!

S*Luddhuvet´z

 

Zolas
1/27/07, 5:02 PM
#6

Mmm #5, visst är det. Gott att höra att du gillar mina katter. Känner mig lite sorgsen just nu, tycker det är så ledsamt när man märker att ens "kompisar" sviker. ( Absolut inte du EddaM ) Men det verkar vara viktigast att vara kompis med ALLA nu för tiden, hur det nu går till? Och med de "rätta" och rätt klubb, så att man är "inne". På min tid hade vi någon eller några goda vänner, som man alltid visste var man hade och som alltid var lojala och ställde upp, men nu är det inte så. Jag blir så sorgsen varje gång jag märker detta. Men det går ju inte att vara riktig vän med ALLA !  Eller lever jag kvar i tonåren? Har jag kanske inte växt upp? Möjligt.  Okey, detta var en avvikelse det !

Annons:
EddaM
1/27/07, 5:11 PM
#7

Ja jag vet inte hur man lyckas med det jag heller. Ja o det där med rätt klubb och så, jag valde ju den mest lokala och det har jag inte ångrat för en sekund=)) Och jag bryr mig inte om jag är inne eller inte*ler* De vänner som inte bryr sig hur ute man än är de är de riktiga vännerna =) Och det är klart att man blir ledsen när man märker att ens vän inte är ens vän Gråter. Du får komma hit i veckan och sniffa på de små vet jag=)

Madeleine, ägd och uppfostrad av fem pälsklingar!

S*Luddhuvet´z

 

Linda
2/23/07, 12:51 PM
#8

Jätte int artikel, tack för den:)

simzonites
8/30/07, 11:14 AM
#9

puttar upp då sjukdomen åter är aktuell på forumet

/Lotta

Lovebuffen
8/30/07, 12:12 PM
#10

TACK för att du satte in denna intressanta artikel!   Glad

deroba
8/30/07, 7:51 PM
#11

Jätteintressant artikel, den tackar jag för Glad Har läst igenom den ett par gånger men hittar inte om den är ärftlig. Är det någon här som vet??

manbukten
8/30/07, 10:51 PM
#12

Intressant det var något nytt att lära

simzonites
8/31/07, 10:51 AM
#13

#11 jag har för mig att man inte har belägg ännu för att den skulle vara ärftlig. Flört

/Lotta

Annons:
Bullan
10/11/09, 3:00 PM
#14

putt!

 

*Tänk på att det du säger om andra sist och slutligen säger allra mest om dig själv!*

 

Erna
10/11/09, 4:38 PM
#15

Mycket bra artikel!

Förr lät jag dra flera av katternas tänder och många av mina gamlingar på 13 år och uppåt hade ibland bara någon enstaka tand kvar. Jag tyckte att katterna blev som "nya" efter tandutdragningen.

Katter tuggar inte maten, eftersom den inte är i hela stycken. De bara sväljer den och då behövs inte tänderna. Inga problem alltså.

Som jag skrev i en annan tråd om FORL, tror jag att det är ärftligt, eftersom chinchillorna (de renavlade utan solidkorsningar) ofta har och hade problem med FORL.

Numera avlar jag mest på silver och golden med solidkorsningar bakom och har inte längre detta problem. Jag lyckades uppenbarligen att para in solider utan problemet. Ibland har man tur. Skrattande

MVH Erna

Erna Dahlhjelm
Perser & Exotic: Chinchilla,
Shaded silver, Golden
www.yamacatos.se

simzonites
10/12/09, 7:03 PM
#16

Kan berätta att Simzon, katten som artikeln handlar om inte har fått några mer FORL angrepp sedan han behandlades 2005/2006.

/Lotta

[EmmiieErixon]
5/8/14, 1:29 AM
#17

superbra artikel intressant läsning, kunskap är aldrig tungt att bära 🙂

dramaQ
5/13/14, 9:17 PM
#18

Verkar ju vara högaktuellt, då ni puffar upp en tråd som är 7 år gammal????

/D

mallabralla
5/13/14, 9:23 PM
#19

#18

DQ, artikeln ligger på första sidan och byts ut lite då och då bland de artiklar som finns i galleriet för oväxlingsskull :)

Sajtvärd på Perser iFokus

Erna
5/15/14, 1:00 PM
#20

Mycket bra artikel om FORL!

Kommer ihåg en av mina chinchillahanar, några år gammal som hade FORL utan att det syntes. Plötsligt blev han akut sjuk en morgon och jag ringde vet som kom hem och konstaterade att han fått vätska i lungsäcken. Inget fanns att göra, så hon fick låta honom somna in. Detta var ju minst 15-20 år sedan och tekniken ha gått framåt sedan dess.

Vid obduktionen upptäcktes att grundorsaken var FORL samt bakteriell infektion i rötterna längst bak. Detta hade spritt sig i blodet och gjort att hjärtsäcken blev vätskefylld.

Eftersom jag kollar tänderna med jämna mellanrum, visste jag att hans tänder såg jättefina ut, inte ens tandsten, så det blev en chock. 

Numera kollar jag tänderna varje gång jag badar dem och tar bort ev tandsten själv. Ser det värre ut på de äldre, så får vet sköta det. Sedan jag korsat in EXO i min avel har de inte haft FORL.

Erna Dahlhjelm
Perser & Exotic: Chinchilla,
Shaded silver, Golden
www.yamacatos.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: