Annons:
Etikettutställning
Läst 5382 ggr
IdaJ
2007-03-04 03:22

En utställning hos en independetklubb

Lite om hur en utställning går till hos de nodiska independetklubbarna

**Inför utställningen
**Först och främst måste du vara medlem i en kattklubb för att få delta.

De flesta kattklubbar har en egen tidning, i vilken en lista över kommande utställningar brukar publiceras. Samma information finns också på föreningarnas hemsidor. Vill du ha inbjudningar till andra, än din egen förenings utställningar, ta då kontakt med sekreteraren/utställningssekreteraren i din egen förening, och tala om att du är intresserad, så får du inbjudan till de utställningar, som du vill anmäla till. Andra alternativ är att begära inbjudningar via email eller ladda ner dem från repektive förenings hemsida. Anmälan ska alltid göras via den egna föreningens utställningssekreterare.

När du fått en utställningsinbjudan, läs igenom den ordentligt. Där står allt du behöver veta inför en utställning. Där står bl.a. vilka domare som är inbjudna, var utställningen kommer att hållas, när anämlningstiden går ut, och när senast anmälningsavgiften ska vara betald m.m.

Fyll i anmälningsblanketten (finns att hämta på idp-klubbarnas hemsidor) noggrant och tydligt, en för varje katt. Ha kattens stamtavla eller huskattbevis bredvid dig när du fyller i de olika uppgifterna. Är du osäker över något så kontakta din förenings utställningssekreterare och fråga om råd. Anmälan ska vara utställningssekreteraren i din förening tillhanda senast det datum som står angivet på inbjudan. Om din anmälan kommer senare, finns det en risk att du inte kommer med på utställningen, eller också kan arrangerande förening kräva en extra avgift vid sen anmälan. Vanligtvis får du ingen bekräftelse på att du anmält katt.

Anmälningsavgiften ska vara inbetald på arrangerande förenings konto senast det datum som står angivet på inbjudan. Betalar du senare kan en föreningsavgift tillkomma.

Ska du ställa ut din huskatt, måste den ha huskattbevis. Huskatter äldre än 10 månader ska vara kastrerade.

Till utställningen ska du ha med dig ett burskynke, som du syr eller köper färdigt. Burmåtten är 60x80x60 cm för enkelbur och 60x120x60 cm för dubbelbur (måtten anger bredd x längd x höjd). För att få ha sina katter i dubbelbur krävs det att du har minst tre katter i samma bur. Till buren bör du även ha ett liggunderlägg i motsvarande storlek.

Ibland finns det kattsand att få på utställningen, men inte alltid. Oftast finns det försäljare som säljer bl.a. kattsand på utställningen. Där kan du också köpa annat som du kanske glömt hemma.

En kattutställning är en skönhetstävling, så du vill naturligtvis att katten ska vara så vacker som möjligt. Före själva utställningen ska därför pälsen göras i ordning (prepareras). Hur man preparerar en katt skiljer från ras till ras och mellan olika färgvarianter. Rådfråga din katts uppfödare om hur just din katt bör prepareras. Kontrollera också att din katt har gällande vaccination. Mot kattpest ska katten vaccineras vartannat år.

På utställningen
Vid ankomsten till utställningen ska din katt gå igenom en veterinärkontroll. Stamtavlor och vacinationsintyg kontrolleras också där. Om veterinären misstänker att en katt bär på någon smittsam sjukdom, avvisas den tillsammans med ägarens övriga katter från utställningen.

Efter veterinärkontrollen går du till incheckningen. Om du ska ha fler katter i samma bur, får du material till ett "halsband". Halsbandet ska sitta runt katternas hals. Därefter ska katten in i buren. Burarna är numrerade. Din katts nummer hittar du i katalogen som du får vid incheckningen. Burarna står i nummerordning. Har du fler än en katt i samma bur brukar det vara det lägsta numret som gäller. Gör i ordning buren med burskynke, liggunderlag, toalåda etc.

När katten ska bedömas kommer en domarassistent och hämtar den (på en del utställningar bär ägaren fram katten till assistenten som tar över). Assistenten bär fram katten till domaren som sitter vid ett bord. Du får i normala fall själv inte bära fram din katt.

 
Efter bedömningen kommer domarens utlåtande upp på buren (på en del utställningar hämtar du utlåtandet själv) tillsammans med ett  certifikatsdiplom och ev kokard.

Om din katt blir "Domarens bästa" ska den tävla mot andra domares bästa katter i s.k. panel

Katten måste stanna kvar i sin bur så länge utställningen pågår. Det står på inbjudan eller i utställningskatalogen när utställningen beräknas vara avslutad.

Passa på att prata med de andra utställarna medan utställningen pågår. Prata katt, utbyt erfarenheter…det finns alltid någon man blir jättekompis med och träffar på andra utställningar!

Var inte rädd att fråga om du behöver hjälp eller om det är något du undrar över. Andra utställare, uppfödare och utställningens personal hjälper dig gärna! Du behöver inte sitta klistrad vid din bur hela helgen. Kanske hinner du passa på att titta på stadens sevärdheter och koppla av. Du kan även passa på att handla kattsaker och annat i de montrar som oftast finns i utställningslokalen.

Sist men inte minst - skulle det inte gå så bra som du hoppats på första utställningen - ge inte upp utan försök igen. Domare dömer inte alltid lika och katter utvecklas under lång tid. De kan börja som en "ful ankunge och sluta som en vacker svan". Och kom ihåg att oavsett vad någon domare i världen tycker om din katt så kommer den alltid vara den finaste och vackraste katt för dig.

Hämtat från SNRFLänken öppnas i nytt fönster informationsskrift nr 4

Tack LeffeD från Cornish Rex och Siames för att vi fick använda din artikel!

Relaterade länkar

Av: LeffeD

Datum för publicering

  • 2007-03-04
Annons:
McLaren
2008-07-31 01:27
#1

Denna var informativ och braSkrattande

förtjänades att puttas upp, tycker jag.

        //Åsa

MonicaLagerquist
2008-07-31 10:48
#2

Nu blev jag ju utställnings sugen .Tur att det bara är drygt en månad till Drammen och att vi däremmelllan klämmer in tre SVERAK utställningar.Är man beroende eller inte.Generad

Stolt ägare till fem La permer

Lovebuffen
2008-07-31 13:38
#3

TACK för informationen!

 Har alltid undrat hur det EXAKT går till på en utställning då jag aldrig själv har ställt ut. Har bara varit och tittat på utställningar (läs: alla vackra katter!) - superroligt att göra!

Upp till toppen
Annons: